Alla flaggor tillåts inte under Eurovision. Foto: TT

Eurovisions flaggförbud upprör

Uppdaterad
Publicerad

Ett internt Eurovisiondokument har läckt ut i media.

Det handlar om en lista över flaggor som inte tillåts i Globen.

Bland dem finns Palestina, Kosovo och IS-flaggan. Nu väcker listan ilska.

Flaggor i publikhavet hör Eurovision song contest till.

Men inte alla. I år har programmets internationella referensgrupp beslutat att de enda flaggorna som får synas i publiken är de tävlande ländernas, regnbågsflaggan, EU-flaggan och länder som erkänts av FN.

Eurovision Song Contest 2016

I ett internt arbetsdokument, som nu har läckt till media, listas exempel på flaggor som inte är tillåtna. Däribland Kosovo, Palestina, Norscypern, Baskien och IS-flaggan.

Kräver ursäkt

Det läckta dokumentet upprör bland andra den palestinske diplomaten och politikern Saeb Erekat.

”Vi kräver att ni omgående upphäver detta skamliga beslut. Det är även viktigt att EBU ber Palestina och de miljontals palestinierna runt om i världen om ursäkt”, han han sagt, och får medhåll av Palestinas ambassadör i Sverige.

Palestina är erkänd som nation av 138 länder, sedan drygt ett och ett halv år tillbaka även av Sverige.

Flaggfadäsen upprör känslor även på andra platser. Ukrainas vice premiärminister, Vyacheslav Kyrylenko, som också är landets kulturminister, twittrade:

”Krimflaggan förbjuds i Eurovision. Är det lika med att Eurovisionadministrationen accepterar annekteringen av Krim?! I så fall är det här ’Russia-vision’”.

Baskiens regionspresident Iñigo Urkullu reagerade också snabbt på listan.

På sin officiella Facebooksida ber EBU om ursäkt för hur den läckta listan får länder att framstå.

”På torsdagseftermiddagen publicerades ett utkast till 2016 års flaggpolicy på Globens hemsida. Dokumentet innehåller en icke färdigställd förteckning över flaggor som enligt policyn är förbjudna i lokalen. Detta dokument skulle aldrig ha publicerats.”

”Skulle aldrig ha publicerats”

”Arrangörerna ber om ursäkt till alla som tagit illa upp av den här listan”.

– 2012 tilläts tävlande länders flaggor i publiken. Nu har referensgruppen bestämt att även länder som erkänts av FN får synas. De två undantagen från det är EU-flaggan och hbtq-flaggan, säger Paul Jordan, presskontakt för EBU och Eurovision till Kulturnyheterna.

– Den där listan skulle aldrig ha publicerats. Det är väldigt olyckligt att det hände och vi ber om ursäkt för det. Det finns hundratals exempel på flaggor som inte tillåts, vi försöker inte på något sätt jämföra Islamiska staten med till exempel Kosovo.

Enligt Paul Jordan har EBU fattat beslut om att begränsa tillåtna flaggor till stater erkända av FN för enkelhetens skull.

– Någonstans måste man dra en gräns och det här är vad vi kan använda oss av på ett internationellt plan.

Började gråta bakom scenen

Som vanligt ska Eurovision song contest vara en apolitisk tillställning. Men att demonstrera missnöje eller sympati genom flaggor i publiken har nästan blivit tradition.

– Vi försöker att inte politisera programmet, men det är tråkigt att det ändå kapas när flaggor syns vid utvalda tillfällen. Till exempel förra året när regnbågsflaggor hölls upp under Rysslands framträdande. Artisten representerar inte landets politik här, och flaggorna distraherade henne.

Att publik på plats i arenan ändå väljer att utnyttja fönstret med 200 miljoner tv-tittare för att sympatisera eller protestera är inte konstigt, understryker Paul Jordan.

– Men ibland blir det fel. Jag är själv gay och förstår vikten av att ta ställning. Men för två år sedan när de ryska Tolmachevy-tvillingarna buades ut... De var bara 16 år och började gråta bakom scenen. Det finns fler länder än Ryssland som har problem med hbtq-personers rättigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2016

Mer i ämnet