Ett 20-tal musiker berättar om sextrakasserier i Finlands klassiska musikbransch

Publicerad

Ett 20-tal anonymiserade musiker berättar om sexuella trakasserier i Finlands klassiska musikbransch i en essä som publicerades i går i tidskriften Image. Flera av händelserna ska ha ägt rum på Sibelius-Akademin, Helsingfors motsvarighet till Kungliga musikhögskolan.

– Jag har undrat varför #Metoo här i Finland inte nått den klassiska musikens område och funderat på hur man kan behandla ämnet. Efter undersökningar kom jag fram till att det är svårt att peka ut några enskilda förövare. Det rör sig om en övergripande kultur som setts mellan fingrarna på, säger Sonja Saarikoski, chefredaktör för tidskriften Image.

Hon har själv studerat vid Finlands motsvarighet till Kungliga musikhögskolan, Sibelius-Akademien i Helsingfors, och har god inblick i landets klassiska musikscen.

Trakasserier och förnedring

I sin essä i tidskriften Image beskriver Sonja Saarikoski och ett tjugotal intervjuade musiker bland annat hur lärare har initierat relationer, sexuellt trakasserat, förnedrat eller skällt ut dem.

En del av musikerna har vid tillfället varit minderåriga. De flesta händelserna sträcker sig över ett decennium tillbaka i tiden men vissa har också ägt rum i närtid.

– Jag ville belysa att händelserna inte går att avgränsa till en viss plats utan skär igenom hela fältet. Det är en hierarkisk bransch, säger hon.

Sibelius-Akademien: ”Djupt ledsen”

Flera av händelserna ska skett vid Sibelius-Akademien. Och åtminstone fem lärare som ännu undervisar där ska enligt essän ha inlett relationer med elever.

– Jag känner till problematiken som beskrivs och är djupt ledsen för att något sådant kunnat hända, säger Kaarlo Hildén, dekan vid Sibelius-Akademin och fortsätter:

– Vi har ett ansvar att försäkra oss om att studenter har en trygg arbetsmiljö. Vår analys efter att ha utrett fallen är att vi kan lita på att det aldrig mer upprepas, och har man faktiskt tagit sitt ansvar fullt ut så får man arbeta kvar.

Enligt Kaarlo Hildén har universiteten även ansvar för arbetsmiljön i branschen i stort.

– Vi ska utbilda framtidens musiker och lärare så att de i sin tur skapar en trygg och inspirerande arbetsmiljö för alla i musikbranschen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.