Eurovision ska ta upp flykt

Uppdaterad
Publicerad

När Eurovision är tillbaka i Sverige är Europa oroligt.

Därför blir det inte bara humor i programmet.

”Vi kommer att ha ett nummer som handlar om människor på flykt”, säger Petra Mede, programledare.

Klockan klämtar mot maj och Eurovision song contest. Den här gången i Sverige och Stockholm. Programleder gör, precis som 2013 i Malmö, Petra Mede.

Regerande Eurovisionvinnaren Måns Zelmerlöw, ansvarig för att arrangemanget återvänder, jobbar också som programledare i Globenområdet från 9 maj.

Eurovision Song Contest 2016

Manusförfattare är samma duo som för två år sedan – Edward af Sillén och Daniel Rehn. Före detta Bounce-medlemmarna Jennie Widegren och Benke Rydman står för kreativt innehåll.

– Vi vill gör ett varmt, välkomnande program med en del självironi och mycket humor, säger Petra Mede.

– Och det går att ironisera mycket kring Eurovision. Till exempel att Australien inte är en del av Europa och om gamla nummer. Men det är också en väldigt hårfin gräns där... Hur mycket man kan skämta om nummer som några av de här länderna säkert är väldigt stolta över, säger Måns Zelmerlöw.

”Skoja om våra olikheter”

Självironin som tar plats i programmet består av svenskarnas snudd på ohälsosamma intresse för Eurovision. En del av de skämten produceras av Felix Herngren genom regissören och komikerns bolag FLX. Även det en avdammad favorit från Malmö 2013.

– Det är lite klurigt eftersom humor bygger mycket på gemensamma referenser. När det ska gå hem i många länder får man hitta de som finns. Och skoja om våra olikheter, och om Eurovision i sig, som alla har en relation till. Det har gjorts tidigare men jag tycker att programmet borde tåla att skämtas mer om, säger Petra Mede.

”Handlar om människor på flykt”

Slogan för Eurovision song contest 2016 är ”Come together”. Det handlar om att mötas. I en tid då känslan av att Europa vill allt annat än just det är påtaglig.

– Vi kommer inte bara att gräva ner det. Vi kommer definitivt att förmedla det på något sätt. Eurovision är till för att bygga broar mellan länder och just därför ska vi försöka förmedla vad som sker och förmedla en känsla kring det, säger Måns Zelmerlöw.

Hur då?

– Vi har ett nummer som kommer att toucha det som händer i Europa. Just det är inte vi involverade i, men det kommer att vara väldigt tydligt och handlar om människor på flykt. Också om en bild av hopp, att vi kommer att ta oss ur det här, säger Petra Mede.

– Vi kommer att göra annat också men just det här är ett tydligt exempel.

”Våra värderingar kom fram”

Vilken bild av Sverige vill ni förmedla?

– Jag såg på Aktuellt i går att Sverige är det land som har tagit emot flest flyktingar per capita. Samtidigt har vi stängt gränserna nu så jag vet inte om det är så mycket att vara stolt över heller, säger Måns Zelmerlöw.

– Det är jättesvårt men naturligtvis blir vi som någon slags representanter för vårt land i det här programmet och då får vi ju försöka förmedla det som vi har som människor. Att vi ändå är välkomnande och varma. Att hela programmet får ha den känslan, men några större pretentioner kan vi inte ha. Jag menar, vi kan ju inte komma med något politiskt förslag, säger Petra Mede.

Men det är det största livesända nöjesprogrammet i världen och ett enormt fönster.

– Jag tycker som vi gjorde 2013, och det måste jag verkligen tillskriva Edward af Sillén och Daniel Rehn, att de lyckades säga väldigt mycket på ett väldigt smart sätt. Vi hade en mellanakt där vi beskrev hur Sverige var, och där kom mycket av våra värderingar fram. Som i hbtq-frågor, med två killar som kysstes till exempel. Det kanske kunde uppfattas som provocerande av vissa länder, säger Petra Mede.

– Man kan få mycket sagt utan att vara övertydlig, och man kan göra det på ett hänsynsfullt sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2016

Mer i ämnet