Festivalsverige formas om, men det tycks inte krympa. Foto: TT Bild

Så har festivaldöden möblerat om i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Visst existerar festivaldöden. Men nysatsningar och pånyttfödda klassiker ger ett väldigt stort utbud. Kulturnyheterna guidar till festivalsommaren 2014.

Festivaldöden – finns den ens? Åsikterna går isär om ifall det svarta ordet verkligen beskriver verkligheten.

Enligt en ny rapport som kom i vintras så var 2013 faktiskt Festivalsveriges bästa år hittills. Fler än någonsin betalade för att gå på musikfestival. Samtidigt kan man se med blotta ögat hur etablerade musikfester plötsligt inte går runt längre.

Festivalsommaren 2014

Jazz, rock & reggae i graven

Göteborgs jazzfestival, den flyttade Hultsfredsfestivalen, reggaefestivalen i Furuviksparken och Tivolirock i Kristianstad är några som har tvingats kasta in handduken inför sommaren 2014.

Och förra året ställdes både den tidigare storsuccén Peace & Love och årliga Siestafestivalen in med kort varsel.

Tyska aktören beskylls

Vad som får musikfestivalerna att falla finns det olika förklaringar till. Vissa menar att det är Folkert Koopmans, vd för konsertjätten FKP Scorpio, som ska ta på sig skulden.

Hans företag etablerar sig allt mer på den svenska festivalmarknaden, med Bråvalla och Getaway Rock i sitt stall.

Andra menar att FKP Scorpios etablering har ”påskyndat begravningen” av andra jättar, men att det också handlar om att festivalerna måste anpassa sig efter vad publiken vill ha.

”Konkurrensen blir hård”

Några tycker att festivaldöden är arrangörernas eget fel. Att de är för dåliga på affärer, eller inte inser hur konkurrensen ser ut.

– Det finns betydligt fler festivaler nu än för tio år sedan, och när det finns så många blir konkurrensen hård. Man ska inte gå in som ny på marknaden och tro att man kan smacka på med 30.000 besökare första året, säger Jolin Åkesson bakom nykomlingen This is Hultsfred.

Storsjöyran går mot strömmen

Hur ser då festivalkartan ut i sommar?

Bråvallafestivalen, som lockade storpublik redan första året, fortsätter med breda bokningar som Iron Maiden, Lana Del Rey och Kanye West. Arrangörerna uppger att de redan har sålt runt 40.000 biljetter.

Stora elgitarr- och trumfesten Sweden Rock tuffar på i Sölvesborg. Likaså Way Out West i Göteborg, Stockholm Music & Arts, Trästocksfestivalen i Skellefteå och Sommarrock i Svedala.

Stadsfestivalen Storsjöyran i Östersund utökar faktiskt med en dag i år. Samtidigt krymper Karlstads Putte i Parken med en dag, men tar också bort entréavgiften.

Flera nya festivaler på gång

Det dyker också upp flera nya musik- och kulturfestivaler framöver, som kanske väger upp för festivaldöden.

Det ryktas om en ny festival i centrala Stockholm i augusti, flera feministiska festivaler dyker upp i landet och FKP Scorpio planerar både för en festival för ny musik och nätverkande i Norrköping och för en ny svensk indiefestival.

Arvikafestivalen kan återvända

Utöver nysatsningarna så är det flera envisa rävar som återuppstår. Peace & Love i Borlänge, som gick i konkurs i fjol, kör ett väldigt nedbantat format i juli, döpt till Peace & Love World Forum. Dit kommer ett mindre antal artister och föreläsare.

Siestafestivalen ger inte heller upp. Kulturföreningen Markan testar igen i mindre skala, trots dålig stämning som uppstått då de inte betalat tillbaka biljettpengarna till alla som drabbades när festivalen ställdes in.

Ett rykte för framtiden säger att även syntharnas högborg Arvikafestivalen kommer tillbaka sommaren 2015.  Den lade ner 2011, efter att ha bokat giganter som Depeche Mode.

En lösning: Våga välja nisch

Vad avgör egentligen vem som smiter undan festivaldöden och vem som stryker med? En tes som florerar handlar om nisch. Att våga välja bort och rikta in sig mot en smalare publik.

Läs mer om den överlevnadsstrategin i den här artikeln, där vi pratar med arrangörer från Urkult och Skurupsfestivalen samt SVT:s musikjournalister Per Sinding-Larsen och Petra Markgren Wangler.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Festivalsommaren 2014

Mer i ämnet