First Aid Kit: ”Bort med alla begränsningar!”

Publicerad

På nya skivan berättar First Aid Kit mer om sina egna liv. För det behövde de en symfoniorkester, en amerikansk musiker och en systerpaus.

– ”Stay gold” handlar om att man ska lära sig att uppskatta det som händer. Och om en känsla av att allt är flyktigt – att inget varar. Det har vi känt, säger Johanna Söderberg.
– Väldigt upplyftande, fyller Klara Söderberg i med ett skratt.

En av Sveriges största popgrupper är tillbaka. Mellan First Aid Kit-turnéerna har systrarna Klara och Johanna Söderberg från Svedmyra färdigställt sitt tredje fullängdsalbum ”Stay Gold”.

Musiken kretsar fortfarande kring deras låttexter och röster, med den karaktäristiska stämsången, men de nya låtarna är klädda i en betydligt pampigare skrud.

Inga spärrar = extra allt

Tretton musiker från Omahas symfoniorkester i Nebraska bidrar bland annat med stråkar och blås. Förra albumet var anpassat för att kunna fungera live på tre personer, men den här gången saknades spärren.

– Nu tänkte vi: Bort med alla begränsningar! Vi kör stråkar, vi kör blås, vi kör allt! säger Johanna Söderberg.

– För att vi kunde så testade vi. Och sen tyckte vi att det blev bra, så vi behöll allt det stora. Det utgår ju från en melodi som vi har skrivit. Att sedan höra hur vackert det kan låta när de spelar – då kan man inte förstå att man har något med det att göra, säger Klara Söderberg.

”Känner oss säkrare”

Temamässigt är nya skivan med personlig än förra.

– Det är mindre sagoberättelser och naturromantik och mer här och nu och om oss. Vi har kanske haft ett behov av att ventilera någonting och känt oss säkrare än förut att kunna våga berätta om oss själva, säger Johanna Söderberg.

Inga medelålders hemmafruar

I låttexterna på ”Stay gold” håller sig duon till sina egna erfarenheter och sin egen ålder.

– Det finns låtar på förra skivorna där det är väldigt uppenbart att det inte handlar om oss, konstaterar Klara Söderberg.

– Som när du var fjorton och skrev om en kvinna som blev bedragen av sin man, fyller Johanna i.

– Eller låten om en hemmafru som lämnar sin man. På den här skivan blev det ingen sån låt, men det betyder inte att vi inte kommer skriva något sånt igen, säger Klara.

”Som om han är inne i  min hjärna”

Albumet spelades in i Omaha, Nebraska, ihop med samma producent som sist: Mike Mogis från folkrockbandet Bright Eyes. Trots en ordentlig arbetsinsats och viss hjälp med den engelska grammatiken så är Mogis avtryck på albumet ganska diskret.

– Det man var rädd för var att han skulle ändra vår musik och ta den någonstans där man inte ville att den skulle hamna. Men han förstår precis vad vi vill. Det är nästan läskigt – som att han är inne i min hjärna, säger Johanna Söderberg.

– Han förstår verkligen stämningen och känslan i en låt och kan verkligen få fram den, säger Klara Söderberg.

Behövde pausa från varandra

För två år sedan slog First Aid Kit igenom internationellt med albumet ”The Lion’s Roar”. Sedan dess har de levt ett hektiskt liv i turnébussar och strålkastarljus. De har kammat hem fyra grammisar och träffat idoler som Patti Smith, Emmylou Harris och Paul Simon.

Livet som popstjärnor har slitit både på orken och på syskonrelationen.

– Det är klart att man blir trött på någon som man alltid är med. Därför har vi behövt ta lite paus från varandra. Det är ju inget personligt, utan det är så det blir. Men att vi har rest och varit med om så mycket har gjort att våran relation har blivit starkare, säger Klara Söderberg.

Flyttade hemifrån till slut

När förra albumet släpptes bodde First Aid Kit fortfarande hemma hos föräldrarna. Trots kuskandet över världen har de åtminstone hittat lite tid till att flytta hemifrån.

– Det första vi gjorde när vi hade paus var att flytta hemifrån. Vi hade inte hunnit med det. Det var jättespännande. Det känns så kul att göra grejer själv! Och som en viktig del av att växa upp, säger Johanna Söderberg och får medhåll.

Vill göra jul- och jazzskivor

First Aid Kit försöker planera in mer andrum framöver, för de vill verkligen inte tröttna på bandet. De har många drömmar kvar.

– Vi vill göra en julskiva, jazzskiva, en coverskiva ... och en massa vanliga skivor också, såklart. Roliga projekt. Vi är redo för lite vad som helst och vill bara fortsätta göra det vi gör tills vi får grått hår som Emmylou Harris, säger Johanna Söderberg.

Sedan konstaterar systrarna att Johanna troligtvis inte kommer att få grått hår, men att Klara lär få det. Inga känner varandra som två systrar som dessutom jobbar tätt ihop.

Mer om First Aid Kit

Visa
  • Består av systrarna Klara och Johanna Söderberg. Klara står för gitarr, sång och merparten av låtidéerna. Johanna spelar keyboard och sjunger.

  • Tredje fullängdaren ”Stay Gold” släpps i juni.

  • I maj och juni åker First Aid Kit på USA-turné. Under sommaren gör de ett antal spelningar hemma i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer