Projektledaren Lutte Berg med sin Flenvärldsorkester. Foto: SVT

Flens världsorkester – framgångsrikt musikaliskt integrationsprojekt

Uppdaterad
Publicerad

Integrationsprojekt och kultur går ofta hand i hand. Så också i sörmländska Flen. Men om det konstnärliga resultatet ibland ses som en bisats på andra håll, så är målet för Flens Världsorkester att nå högsta möjliga musikaliska nivå.

Flen är en av de kommuner som tagit emot flest nyanlända de senaste åren. Frilansmusikern Lutte Berg, som experimenterat med olika genres hela sitt liv, såg potentialen.

– Jag flyttade tillbaka till Sverige 2012 efter 25 år i Italien. Det Flen jag kom till då hade plötsligt blivit en världsstad. Jag klev upp på kommunhuset med en tokig idé om att starta en ”världsorkester”, blandad med nyanlända och svenskar. Som tur var möttes jag av en nyfiken kommunstyrelse som sade ja.

Lutte Berg fick ersättning motsvarande en halvtidstjänst för att sätta igång projektet. Första steget var att hitta musiker.

– Vi knackade dörr överallt. Jag frågade alla jag mötte: ”spelar du?”. Någon hittade jag spelandes vid stationen, en annan på en SFI-kurs.

”Är stolt över att vara med”

En av musikerna som nappade på idén är sångaren och gitarristen Kristi Myhedin.

– Jag kom till Sverige från Albanien för tre år sedan. Under mina första tre månader i Flen gick jag inte utanför dörren. Det är en liten stad och det fanns ingenting att göra. Men så en dag mötte jag Lutte som berättade om sin orkester. Nu har jag spelat med dem i snart två år och är så stolt över att vara med.

Fler och fler hörde talas om repen på tisdagar. Alla var välkomna och orkestern växte snabbt. I dag är man runt 30 medlemmar, nya och gamla Flen-bor.

– Det blir så starkt och omfattande. Gamla, unga, nya svenskar och gamla svenskar, proffs och amatörer, säger flöjtisten Tea Utter.

”Ribban måste sättas högt”

Lutte Berg leder, arrangerar, försöker fläta ihop musikernas olika stilar och skolor. Steg för steg har Flens världsorkester tagit sig ut på allt större scener, med turnéer och skivinspelningar.

Nyckeln till framgång är orkesterns fokus på konstnärlig utveckling, menar Lutte Berg.

– Vi är absolut inte det första integrationsprojektet som använder musik som verktyg. Men ribban måste sättas högt. Jag försöker skriva och arra lite svårare än vad musikerna klarar, då tar de sig upp på en ny nivå väldigt snabbt. Gör man det vill man inte gå härifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.