Polina Gagarina representerade Ryssland under Eurovision-finalen 2015. Foto: AP/TT

Folkpartist anmäler SVT för censur

Uppdaterad
Publicerad

Bengt Eliasson anmäler nu SVT till Granskningsnämnden efter att buropen mot Ryssland i Eurovision klipptes bort. Folkpartisten vill ha besked om vad som gäller inför de svenska sändningarna 2016.

Folkpartiets mediepolitiske talesperson Bengt Eliasson anmäler nu SVT till Granskningsnämnden för censur, efter att ha nekats en debatt med kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Censurerat och partiskt

Bakgrunden är den uppmärksammade friseringen av Eurovision-finalen förra månaden, där den internationella tv-unionen EBU, som SVT ingår i, maskerade publikens burop mot Rysslands bidrag med förinspelade applåder.

– Med sin ställning har public service ett viktigt uppdrag att förmedla innehåll som inte är censurerat och partiskt. Detta uppdrag uppfylldes dock inte under Eurovision song contest-finalen. SVT vidarebefordrade material som hade censurerats, skriver Bengt Eliasson i ett mejl till Kulturnyheterna.

Nekades debatt

Det var vid poängutdelningen under Eurovision-finalen som publiken i arenan buade åt Polina Gagarinas ryska bidrag ”A million voices”. Det var inte första gången Ryssland fick ett negativt mottagande i tävlingen, varför EBU förberett inspelade applåder för att maskera kritiken.

Efter att tilltaget blivit känt krävde Eliasson en garanti från kulturministern om att manipuleringen inte ska upprepas när Sverige är värdland för Eurovision 2016, men fick svaret att ”det inte är lämpligt om regeringen går in och börjar kommentera eller styra enskilda publicistiska beslut av SVT” via kulturministerns pressekreterare. Istället hänvisade Alice Bah Kuhnke till Granskningsnämnden.

Vill ha prejudicerande beslut

Eliasson tar nu Bah Kuhnke på orden, och anmäler SVT. Han skriver att även om SVT ”fömodligen haft små möjligheter att påverka direktsändningen”, bör ärendet prövas för att klargöra vad som gäller inför nästa års schlagerfestival.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer