Förra året släpptes han inte in på galan – nu är Lamix ett framtidshopp

Uppdaterad
Publicerad

Den mest omtalade händelsen på årets P3 Guld-gala var när artisten Lamix delade ut pris till sin bästa kompis Jireel och båda föll i gråt. Lamix har gjort en kometkarriär på den svenska musikscenen och han är speciell – en hiphopare som vill sprida glädje och framtidstro.

Nu är han aktuell med nya EP:n Ingen som hör.

– Jag vill göra positiv musik, och det känns som att positiv musik behövs, säger Lamix.

Vi träffar Lamix, som är 20-åriga Lamin Mbergans artistnamn, i studion med producenten Pablo Paz. De håller på med en ny låt. Pablo testar olika beats och Lamix ropar till när han gillar effekten på hi-haten och improviserar snabbt fram en melodi med texten: ”aldrig sett nån som dig”.

– Texterna får dig att tänka efter lite. Du ska förstå vad jag säger samtidigt som musiken framkallar en danskänsla så det blir en speciell feeling. Som ”jag dör för dig”, du tänker på kärleken men det är också värsta beatet så det blir ”wow”, du blir fångad i att få dansa och sjunga någonting du verkligen menar.

Lamix på scen på P3 Guld. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Började med hård musik och skämt

”Jag dör för dig” är hooken från Lamix debutsingel Hey Baby som släpptes förra sommaren. En låt som direkt blev en stor hit och förändrade hans liv. En dansant kärlekslåt som i skrivande stund strömmats omkring 20 miljoner gånger.

– Det är många som ser att vi är positiva idag, men jag vill inte att de ska fastna på att vi är positiva, de måste veta vilken plats jag kommit ifrån.

Han är själv uppväxt i olika fosterhem och har ett kriminellt förflutet. Och till en början gjorde han också hårdare musik för att få respekt. Men han hade också byggt en fanbase på egen hand genom ett skämt-jag han skapat på sociala medier.

– Jag var mer komisk, jag gick runt och intervjuade folk på stan, gjorde massa bus och sånt där som folk gillar. Jag tog med allt det där roliga in i musiken.

Gala-tårar

Lamix och Jireel på P3 Guld Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

På P3 Guld-galan härom veckan fick han pris som framtidens artist. Och när han direkt efter själv delade ut priset till årets artist till bästa vännen Jireel – då brast det för honom.

– Helt sjukt, jag var överlycklig. Det till och med kom fram en tår där, säger han.

Lamix säger att han vill ingjuta känslan av att ingenting är omöjligt. Året innan P3 Guld-vinsten försökte Lamix komma in på galan, men blev inte insläppt – ingen visste vem han var.

– Efter P3 var det väldigt många som kom fram till mig och bara: ”Ey, jag har följt dig sen såhär långt tillbaka och du har inspirerat mig; jag har sett att du stod utanför P3 och inte kom in, till att komma dit, vinna ett pris och få spela där.”

Tänker du på din roll som förebild?

– Absolut, det är en grej alla måste göra. Speciellt om man har en starkare röst och folk som tittar på en så har man ett ansvar. Oavsett om man vill eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.