Arkivbild på artisten David Bowie, flera år efter den nu sålda demoinspelningen med The Konrads. Foto: Marty Lederhander /TT

Första inspelningen med David Bowie såld på auktion

Uppdaterad
Publicerad

Den första studioinspelningen med David Bowie har sålts på auktion. Närmare 40 000 pund, motsvarande cirka 470 000 kronor, fick vinnaren slanta upp för demobandet från 1963 där Bowie sjunger tillsammans med sitt första band The Konrads.

Han var 16 år vid inspelningstillfället av låten I never dreamed, David Jones – pojken som skulle komma att bli ikonen David Bowie. Låten med The Konrads, bandet som han sjöng med, var inte av intresse för skivbolaget Decca under inspelningsåret 1963.

Nu, 55 år senare, är inspelningen värd motsvarande 470 000 kronor. Åtminstone för den köpare som vann budgivningen av inspelningen. Auktionsfirman hade räknat med att få cirka 10 000 pund, slutpriset landade alltså på närmare det fyrdubbla efter vad som beskrivs som en ”frenetiskt budgivning”, rapporterar BBC.

Låten försvann – återfanns i burk

Demobandet innehåller en 18 minuter lång inspelning av I neved dreamed. Låten var länge försvunnen, men på 90-talet hittade gruppens trummis David Hadfield inspelningen i en brödburk i samband med en flytt.

David Bowie hoppade senare av The Konrads och debuterade med sitt självbetitlade debutalbum 1967.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.