Foto: TT

Förundersökning inleds efter misstänkta mutmiddagar

Uppdaterad
Publicerad

Efter Sveriges Radios granskning av Föreningen svenska tonsättares påkostade jumiddagar har nu Riksenheten mot korruption inlett en förundersökning.

Föreningen svenska tonsättare ska ha bjudit in tonsättare och tjänstemän från bidragsgivande myndigheter till julmiddagarna. Föreningens ordförande Martin Q Larsson har tidigare uppgett för SR att syftet med middagarna var att påverka makthavare inom branschen.

När Martin Q Larsson säger att föreningen ännu inte blivit informerade om en förundersökning, men att de välkomnar en sådan för att få reda på om de gjort något fel eller ej.

”Passerat gränsen”

Även Institutet mot mutor välkomnar en utredning. Institutet menar samtidigt att Föreningen svenska tonsättare överskridit en gräns, vare sig om man gjort något direkt brottsligt eller ej:

– Är det något som bara är trevligt eller det till och med är så att man har som avsikt att påverka någon så finns det en risk att man hamnar inom gränsen för vad som kan ses som en muta. Men man har ju uppenbarligen passerat gränsen här för vad som kan se som måttfullt i relation till det offentliga, säger institutets generalsekreterare Helena Sundén till Sveriges Radio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.