Gitarristen Catalin Vlad. Foto: Helena Tossavainen

Från hemlös till hyllad

Publicerad

Gitarristen Catalin Vlad var ett gatubarn i Rumänien, men tack vare svenska hjälpinsatser är han i dag en erkänd gitarrist. Nu har han turnerat i Östergötland som tack, och då med många romska toner.

Första gången Catalin Vlad var i kontakt med en gitarr var när han skulle hämta en fotboll som råkat skjutas in i ett soprum. Där, mitt bland skräpet, stod instrumentet som sedan kom att bli hans passion och yrke.

– Jag hittade en trasig gitarr. Den hade bara tre strängar kvar, men jag tog den, säger han.

Som elvaåring fick den hemlöse Catalin Vlad komma till ett svenskt barnhem, i regi av Linköpingsbaserade ”Hjärta till hjärta”, i Bukarest. Hjälporganisationen ordnade en gitarrlärare och betalade sen pojkens musikaliska utbildning.

”Viktiga för folkmusiken”

Han spelar klassiskt, men är ändå mån om att värna sitt romska arv, från sin mammas sida.

– Balkanmusiken har betytt väldigt mycket för mig. Den har utvecklat mitt sätt att lyssna på musik, säger Catalin Vlad.

Att allt fler romer kommer till Sverige innebär också musikaliska influenser, säger artisten Hans Caldaras. Han har länge jobbat med att lyfta fram romsk musik. Själv gjorde den första LP:n på romanes i Sverige.

– Om inte romer hade kommit till Europa hade inte den folkmusik vi i dag förknippar med olika länder låtit som den gör. Det har skett utbyten, säger han.

Gratiskonserter som tack

– Många ute i Europa försörjer sig på traditionell romsk musik. Det har varit och är fortsatt vara en livlinja. Utan kulturen skulle man inte överleva, säger Hans Caldaras.

Catalin Vlad, i dag 28 år, livnär sig på musiken, både som gitarrlärare och artist. Han är både sologitarrist och medlem i ett gypsyband.

Med sin gratisturné i Östergötland vill han tacka sina svenska bidragsgivare.

– Det viktigaste som har hänt mig här i livet är att jag fick kontakt med den här organisationen. Jag fick chansen att utbilda mig. Jag fick chans att bli den jag är i dag, säger Catalin Vlad.

– Om barnen inte lär sig nåt då händer absolut ingenting. Då blir det som det ser ut på gatorna runt om i världen: Människor som tigger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer