Francesco Gabbani: Jag vill inte tänka på att jag är favorittippad

Uppdaterad
Publicerad

Francesco Gabbani från Italien står för ett av årets mest omtalade bidrag i Eurovision song contest. Kulturnyheterna fick en pratstund med den favorittippade finalisten om hans låt ”Occidentali's Karma” som både har väckt frågor och förtjusning hos publiken.

– Den ger uttryck för västerlänningars ytliga sätt att närma sig österländsk kultur och förmedlar tanken att vi bortom alla överbyggnader är mentalt nakna apor som den kände etnologen Desmond Morris skriver, säger Francesco Gabbani till Kulturnyheterna.

Är det någonting som du också känner?

ESC 2017

– Ja, absolut. Med mina låtar försöker jag vara kritisk mot det samhälle vi lever i och det börjar med mig själv.

Läs mer: Italiens bidrag – filosofiskt djup eller ”verbal röra”?

Francesco Gabbanis video till låten ”Occidentali's Karma” har i skrivande stund mer än 113 miljoner visningar på Youtube och han är även en riktig lågoddsare hos spelbolagen inför finalen.

Varför tror du att din låt är så populär?

– Det finns de som gillar den enbart för att den är underhållande och dansvänlig. Andra förstår innebörden av texten. Så den vänder sig till olika typer av publik. Jag vill inte tänka på att jag är favorittippad av många. Vi får se hur det går i finalen.

Missa inte: Konstnären Carl Johan De Geer recenserar Italiens Eurovision-gorilla

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ESC 2017

Mer i ämnet