Frej Larsson Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Frej Larsson gripen på grund av låttext

Publicerad

Artisten Frej Larsson laddade upp en låt med titeln ”Då ska hon skjutas”. Tilltaget tolkades som ett hot mot en polis och Larsson frihetsberövades och fick datorer och elektronisk utrustning beslagtagen.

Musiktidningen Gaffa rapporterar att det hela började med att Frej Larsson laddat upp en bild på Instagram med en guldfisk som ska filéas på Valborg. Fisken har fått samma namn som en polis som även nämns vid namn i två låtar som Frej Larsson lagt upp på Spotify.

Polisen i fråga var delaktig i ett tillslag mot Södra teatern, där Frej Larsson anordnade nattklubb och flera personer omhändertogs efter misstanke om droginnehav.

”Del av hans konstnärliga uttryck”

Den 18 februari ska polisen, till följd av att låten lagts upp, har stormat Frej Larssons lägenhet, frihetsberövat honom och beslagtagit elektronik. Polisen vill inte bekräfta för Kulturnyheterna om förhör ägt rum med Frej Larsson, men till DN säger Peter Ågren vid Södermalmspolisen:

– Han lade ut ett inlägg på Instagram som vi tolkade som ett hot mot en av våra medarbetare.

Artistens advokat Viktor Banke säger till Kulturnyheterna att förhör ägt rum och att brottsmisstanke finns.

– Frej är misstänkt för olaga hot och hot mot tjänsteman. Det är vår bestämda uppfattning att ingripandet som sådant, att frihetsberöva honom och beslagta datorn känns oproportionerligt, säger han och fortsätter:

– Han har behandlats onödigt hårt. De uttryck han använder är en del av hans konstnärliga uttryck.

Är han fortfarande frihetsberövad?

– Nej, det är han inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer