En Gibson modellerad efter den som som tillhörde John Lennon. Foto: AP/TT

Gibson återhämtar sig – efter hot om konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Gitarrmärket Gibson är åter på fötter efter att tidigare i år hotats av konkurs, enligt NME.

Den ikoniska instrumenttillverkarens ekonomiska kris uppdagades i början av året efter att finanschefen plötsligt lämnade företaget, bara ett år efter att han påbörjat sin tjänst – och ett halvår innan företagets lån på 375 miljoner dollar med säkerhet löpte ut. Därefter, i maj, kom beskedet att gitarrmärket ansöker om konkursskydd.

Nu rapporteras att investmentbolaget KKR, som är störst ägare i Gibson, utsett James ”JC” Curleigh till ny vd och ordförande.

Nuvarande vd:n Henry Juszkiewicz, som styrt Gibson sedan 1986, avgår om ett år och arbetar tills dess sida vid sida med James ”JC” Curleigh i övergångsfasen.

Gibson grundades för över ett sekel sedan, och släppte sin första elgitarr under 30-talet. Sedan dess har en mängd musikikoner skapat musik på märkets gitarrer, bland annat Bob Marley, Carlos Santana och Slash.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.