Ryan O'Shaughnessy Foto: AP/TTVisa alla (7)
Visa alla (7)

Ryan O'Shaughnessy: ”Irland har vunnit sju gånger, vi planerar att vinna igen”

Uppdaterad
Publicerad

Favoriterna Cypern, Israel och Estland gick vidare, men även bottenrankade Albanien och Irland fick en finalplats i Eurovisions första semifinal.

Österrike, Cypern, Estland, Litauen, Israel, Tjeckien, Bulgarien, Albanien, Finland och Irland gick vidare till final och presenterades utan inbördes ordning. Resterande tolv nummer får tacka för sig i Eurovision för i år.

Det var ödmjuka och aningen intetsägande vinnare som tog plats på presskonferensen efter Eurovisions första semifinal. Den enda som vågade sig på att hoppas på vinst i finalen var den forna ESC-stormakten Irlands Ryan O'Shaughnessy.

– Irland har vunnit sju gånger, vi planerar att vinna igen, säger han till journalister och fans på plats i Lissabon.

”Ingen är förlorare”

O'Shaughnessy fick även frågan från gay-tv-nätverket OUTtv om han hoppas kunna inspirera framtida artister att skriva Eurovisions första bidrag som handlar specifikt om homokärlek, med anledning av det samkönade dansparet i artistens nummer.

– Jag vill inte inspirera till att skriva musik specifikt om homosexuell kärlek eller heterosexuell kärlek. Kärlek är kärlek. Jag är stolt över mitt land och alla som röstade fram samkönade äktenskap i folkomröstningen (2015), sade han och fick stora applåder.

Högoddsare

Irland och Albanien låg tillsammans med utröstade Island i spelbolagens bottenlista och var därmed de största överraskningarna i första semin. Trots att de flesta artisterna på scen hade goda chanser att vinna sade de att de inte vågade uttala sig om eventuell vinst och det handlar om kärlek och musik.

– Jag känner mig redan som en vinnare, jag menar det. Det handlar om kärlek, sade vinsttippade Eleni Foureira från Cypern.

Stämningen var kärleksfull så till den milda grad att Aftonbladets reporter fick en reprimand när han benämnde de tolv bidragen som inte tog sig vidare som ”förlorare”.

– Ingen är en förlorare, sade moderatorn från scen.

Ändringar i oddsen

Efter kvällens semifinal har Israel halkat ner ytterligare en plats och har gått från klar favorit till tredje mest sannolika vinnare efter Cypern och Norge, som uppträder i den andra semifinalen på torsdag. Även Estland har halkat ner och är nu mindre sannolik vinnare än Sverige och Litauens långsamma kärleksballad har hoppat upp några hack.

Sannolikt kommer oddsen se annorlunda ut igen efter torsdagens andra semifinal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eurovision Song Contest 2018

Mer i ämnet