Gösta Ekman prisas. Foto: Scanpix

Gösta Ekman får Monica Zetterlund-pris

Uppdaterad
Publicerad

Gösta Ekman, Lena Nyman och bröderna Agnas får årets Monica Zetterlund-stipendier.

Stipendierna på 30 000 kronor delas ut till artister som verkar i Monica Zetterlunds anda. Årets pris i kategorin ”Etablerad artist” går till skådespelaren Gösta Ekman. ”En högst musikalisk och begåvad skådespelare” skriver juryn.

De skriver också i sin motivering att vännerna Gösta Ekman och Monica Zetterlund tillsammans ”fick utlopp för sin gemensamma leklust i jazzen, på filmduken och på teaterscenen” och att Gösta Ekman  ”har roat oss, glatt oss, rört oss och berört oss.”

”Fylld av begåvning och lust”

En annan artistgigant prisas också. Skådespelerskan Lena Nyman får hederspriset postumt, ”Lena var unik i sin konstnärliga gärning och så fylld av begåvning och lust, att ingen av oss kunde undgå det hon ville uttrycka.”

Årets pristagare i kategorin ”Lovande nykomling” går till de fyra jazzbröderna Kasper, Konrad, Mauritz och Max Agnas. Fraseringen är fantasifull, med en sofistikerad timing. Samspelet är naturligt, obehindrat, öppet och självklart.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.