Silvana Imam och Erik Lundin fick ta emot priser på Grammisgalan ikväll. Foto: TT

Grammisgalans alla vinnare

Uppdaterad
Publicerad

Under kvällen delades 19 Grammisar ut till årets bästa svenska musikskapare och artister. De mest prestigefyllda gick till Silvana Imam och Amason. Prisfesten fortsatte för Max Martin som fick galans hederspris.

Det som varit den stora snackisen inför Grammisgalan är den lista över vinnare som av misstag läckte till pressen redan månader innan galan. PR-byrån bakom missen samt Ifpi som arrangerar Grammisgalan har på alla sätt de kan försökt intala journalister om att det inte var den riktiga listan, men ser man på, den stämde till punkt och pricka.

Amason hade flest chanser – fick en Grammis

Det var ingen artist som gjorde storslam under kvällen utan statyetterna hade en ovanligt jämn spridning.

Grammisgalan 2016

Amason hade med sina fem nomineringar chans på flest statyetter. Det slutade med pris i kategorin Årets album för Sky city. Kategorin som de också var mest stolta över att vinna.

– Alla vi har en förkärlek för just album, det är något som är viktigt i vårt musiklyssnande och då känns det jätteroligt att själv få göra ett album som folk gillar att lyssna på, säger bandets sångare Amanda Bergman till Kulturnyheternas reporter efter prisutdelningen.

”Jag är naturkraft”

Hiphop-artisten Silvana Imam tog hem den prestigefyllda kategorin Årets artist och höll ett tacktal på arabiska och litauiska som hon avslutade med tre svenska ord: ”Jag är naturkraft”.

– Det som betyder något är att jag har ett team och vänner som tror på mig och som jag kan jobba med. Det är det som betyder något. Det här är ett erkännande, ett plus men det är inte det som driver mig alls. Jag skulle vara lika glad om jag inte vann, säger Imam efter beskedet.

Fick flest priser

Erik Lundin debuterade förra året på svenska med albumet Suedi, ett steg i rätt riktning om man ska se till uppmärksammheten som följt. Han tog hem statyetterna i kategorierna Årets textförfattare och Årets hiphop/soul.

Årets textförfattare – vad betyder det att ha fått det här priset?

– I princip allt. Det här är ett pris som jag velat ha sedan jag visste att det existerade. Det är det största priset som finns för mig. Det här är så stort för det här är något som är genreöverskridande. Det skrivna ordet har jag en otrolig respekt för. Och en respektlöshet inför samtidigt. Jag tycker man ska få göra vad man vill med språket. Det har tagit mig hit, säger Erik Lundin och tillägger att det priset slår aningen högre än Årets hiphop/soul.

Det här var en av kategorierna som hade läckt innan. Tog du ut segern i förskott?

– Absolut inte. Jag kunde inte tro på det. Om det hade visat sig att nåt annat namn än mitt dykt upp i kväll så var det bara att förlika sig med den tanken, säger han.

Sabina Ddumba vann Årets nykomling – igen

Priserna duggar tätt över Sabina Ddumba, mest känd för singeln Effortless som snurrat stadigt på radiostationerna under fjolåret. I januari utsågs hon till Årets nykomling på P3 Guldgalan, nu vinner hon samma kategori en gång till.

– Helt sjukt. När man sitter där tänker man att man vet hur man ska reagera om man får priset, vad man ska säga, men sen när det sker fryser allt. Att det blev jag, att jag har fått den här! Det är ju helt stört. Det är verkligen ett kvitto på hårt arbete, säger en tårögd Ddumba.

Alla vinnare

1. Årets album – Amason

2. Årets artist – Silvana Imam

3. Årets barnalbum – Nina Persson

4. Årets dansband – Hasse Andersson

5. Årets elektro/dans – HNNY

6. Årets folkmusik/visa - Anders Jormin, Lena Willemark & Karin Nakagawa

7. Årets hederspris – Max Martin

8. Årets hiphop/soul – Erik Lundin

9. Årets hårdrock/metall – Ghost

10. Årets jazz – Oddjobb

11. Årets klassiska - Kungliga filharmonikerna/Oramo/Zinman/Salonen

12. Årets kompositör – Peter Svensson

13. Årets musikvideo – Joanna Nordahl

14. Årets nykomling – Sabina Ddumba

15. Årets pop – Seinabo Sey

16. Årets producent – NISJ

17. Årets rock – Deportees

18. Årets textförfattare – Erik Lundin

19. Årets låt – Danny Saucedo för Dör för dig

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Grammisgalan 2016

Mer i ämnet