Reggaegruppen Partiet. Foto: Robert Eriksson

Gustav Fridolin rappar för fri asyl

Uppdaterad
Publicerad

Partiledaren och utbildningsministern kommenterar svensk flyktingpolitik på ny reggaesingel. Han ansluter sig därmed till skaran av musikaliska politiker där bland andra Mona Sahlin och Gudryn Schyman ingår.

”Den som flyr har inget val – ingen människa är illegal”. Så låter det när den politiska reggaegruppen Partiet är tillbaka med sin nya singel ”Pinsamt!”. Ett budskap som nu får stöd av utbildningsminister Gustav Fridolin (Mp): Språkröret dyker upp och skanderar ”Pinsamt!” i singelns nysläppa musikvideo.

Citatet är inget omdöme över Fridolins musikaliska insats, utan en kommentar på Sveriges flyktingpolitik.

– Vi släppte låten för tre-fyra dagar sen. Då skrev Gustav till mig och sa att låten var bra, berättar Partiets frontman Fredrik Boltes, som har haft en lös bekantskap med Fridolin sen tidigare.

Radikalt budskap

Boltes föreslog att utbildningsministern skulle medverka i musikvideon, och på söndagen, kort efter partiledarnas rapinsats i SVT:s Agenda, spelades videon till ”Pinsamt” in, enligt Boltes.

Blev du förvånad över att Fridolin tackade ja?

– Jo det blev jag, först visste jag inte om han var seriös. Och jag tror han undrade det samma när han fick frågan från mig. Det som är med låten är att den är hård. Det är ingen fredagsunderhållning som ”Så mycket bättre”, men så uppfattar jag Gustav som en person som tar de här frågorna på allvar. Att han sjunger betyder också att han ställer sig bakom texten.

Visste du om att han har ett reggae-intresse?

– Jag har vetat att han har tyckt om vår musik sen tidigare, och så har jag ju sett hur han dansar på valvakorna. 

Politisk video

Musikvideon är en iscensättning av Sverigedemokraternas så kallade järnrörsskandal från 2012, med bandmedlemmar i kostym som springer runt i centrala Stockholm med påkar. Utöver Gustav Fridolin gästas musikvideon även av musiker som Timbuktu, Cleo och Ayla Shatz, som dyker upp och ger sitt stöd åt budskapet.

Kulturnyheterna söker Gustav Fridolin för en kommentar.

Ur ”Pinsamt” med Partiet

Pinsamt – flyktingpolitik

Skitsnack – och brun statistik

Pinsamt och ignorant – dom bluffar dom ljuger tills lögnen blir sann

Pinsamt – hela er politik

Skitsnack – och brun retorik

Pinsamt –om vi kapitulerar när nya fascismen blir normaliserad 

Den som flyr har inget val – Ingen människa är illegal

Feven – ”Bränn BH:n”

”Ingen baxar som Sahlin”: S-politikern Mona Sahlin bjuds på Toblerone när Feven rappar om feminism på det tidiga 00-talet.

Timbuktu – ”Ett brev”

Timbuktu fick svar på tal när dåvarande statsminister Göran Persson (S) svarade (i rapform!) på hans låt i öppet brev-format från 2003.

Pharrell Williams featuring Gudrun Schyman – ”Happy”

Fi-partiledaren skapade förra årets politiska musiksnackis när hon dansade ut på scenen under Pharrell Williams framförande av ”Happy” i Globen i Stockholm. Tillsammans med Gina Dirawi gjorde även Schyman ett uppträdande med ”Blurred Lines” under Grammisgalan 2014.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer