Håkan Hellström. Foto: Scanpix

Håkan Hellström belönas med Taube-pris

Uppdaterad
Publicerad

Orusts kommun ser likheten mellan popartisten och hans legendariske idol.

Att Evert Taube är en stor influens för den skivaktuella popartisten Håkan Hellström har knappast gått någon förbi. Nu får musikern från Göteborg ett hedrande kvitto på det. I år går Orusts stora Evert Taube-pris till Håkan Hellström.

Juryn är imponerad av Hellströms sätt att beskriva världen med ”kärleksfulla och betraktande penseldrag” och tycker om hans geografiska poplåtar:

”Det finns många paralleller mellan Evert Taubes och Håkan Hellströms diktning (...) Texterna inleds med att etablera platsen, presentera personerna för att sedan beskriva händelsen. En annan är att de gärna skriver om platser de är bekanta med” står det i motiveringen.

”Tacksam och stolt”

Håkan Hellström belönas med 50 000 kronor och kommer till Orust för att ta emot utmärkelsen den 15 juni. Han är väldigt stolt, att döma av tackbrevet till kommunen:

”Jag är tacksam och stolt. En av mina första stora inspiratörer var Evert Taube. Hans reseskildringar, kärleksvisor och beskrivningar av framförallt Stockholm och Bohuslän har alltid fascinerat mig. Som liten kunde jag drömma mig bort till hans visor. Bli en del i historien. Något som jag hoppas att jag själv lyckas förmedla i dag.”

I sällskap av Dahlgren

Bakom Evert Taube-priset står Orusts kommun, Taubespelen och en bank. Det ska delas ut varje år, till en lyriker som skriver i Evert Taubes anda. Taube bodde delar av sitt liv på Ängön och Flatön och har sjungit om många platser i Orusts kommun.

Tidigare pristagare är Ulf Lundell och Eva Dahlgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer