Michael Jackson när han uppträdde under Super Bowl 1993. Foto: TT Bild.

Musikjournalist: ”Han skulle aldrig tillåtit utgivningen”

Uppdaterad
Publicerad

I dag släpps Michael Jacksons skiva ”Xscape”.

– Utgivningen är oundviklig, men Michael Jackson skulle såklart aldrig har tillåtit den själv, säger Petra Markgren Wangler, musikjournalist på SVT.

Låtarna på nya albumet ”Xscape” är tidigare outgivna, och till stor del material som har ratats vid tidigare skivsläpp under Michael Jacksons karriär.

Michael Jacksons död

Hjärnan bakom produktionen är r'n'b-legendaren L.A. Reid, som ger ut skivan under sin etikett Epic Records. Han har fått hjälp av producenter som Timbaland, Stargate och Rodney Jerkins. Och första singeln ”Love never felt so good” gästas av Justin Timberlake.

Goda omdömen

Flera musikkritiker tycker, trots att skivan bygger på gammalt material, att det låter riktigt modernt. LA Times kritiker skriver att skivan ”känns chockerande vital”.

Och Svenska Dagbladet ger ”Xscape” betyget 4 och tidningens kritiker konstaterar att även om inte alla spår håller måttet så ”vill man faktiskt höra mer. Och det är verkligen inte alltid så är fallet.”

Våt dröm

Men trots den namnkunniga line-upen, kan skivor som ges ut efter artistens bortgång ge dålig smak i mun.

– Att han ska ges ut postumt har det aldrig funnits någon tvekan om, branschen är för kommersiell för att låta bli. Men jag kan inte låta bli att tänka på det faktum att alla producenters våta dröm just är att få en originaltagning av Michael Jackson att leka med, särskilt utan hans inblandning, säger Petra Markgren Wangler men lägger till:

– L.A. Reid är ju åtminstone en vettig man att förvalta just 80- och 90-talsmusik.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Michael Jacksons död

Mer i ämnet