Indiebandet Hästpojken (Adam Bolméus, tv, och Martin Elisson) släpper sitt nya album ”Hästpojken är död. Foto: TT / Jessica Gow

Hästpojken tillbaka med nytt album

Uppdaterad
Publicerad

Den första tiden kantades nästan bara av frustration – men efter fem år är Hästpojkens fjärde album till slut färdigt.

”Min pappa och jag är samma gubbe nu. Precis som han går jag itu” sjunger Martin Elisson på spåret ”Family man”. Hans pappa gick bort när han själv var 13 år gammal, och även om fadern funnits med i raderna på tidigare album, är det på ett annat sätt nu. Trots att de aldrig hann ha något ingående samtal, anar Martin Elisson att familjelivet inte var lätt för honom.

– Helt plötsligt hoppar man in i en familj och måste vara mer på tårna, man kan inte bara ta ledigt. Det är det man dras emellan: ta ledigt för evigt eller att ta det här ansvaret som krävs för att ha en familj. Det är väldigt svårt att veta vad som är rätt val och jag tror att min pappa hade samma tankar, säger han.

”Nu är du död”

Direkt efter skivan ”En magisk tanke”, som släpptes 2013, började Adam Bolméus och Martin Elisson i Hästpojken arbeta på nytt material, men det gick trögt. De två första åren kasserade de nästan allt och när albumet till slut började ta form föreslog Adam Bolméus titeln ”Hästpojken är död”. Martin Elisson nappade direkt.

– Jag har känt mycket frustration över bandet och musiken, så det blir nästan som en känga till Hästpojken, som är ett slags tredje, okänd, person i bandet. Det är honom man blir förbannad på. ”Skyll dig själv, nu är du död eftersom att du har varit så jävla jobbig de senaste fem åren”, säger Martin Elisson.

”Nytt favoritord”

Mycket vatten har runnit under broarna sedan Hästpojken senaste album, men trots textrader som ”Jag är ingen bad boy, jag är en family man” och ”Man har topplån, fyra barn eller tre”, har vardag och familj ingen central roll på albumet, enligt Elisson.

– Nu har jag flickvän och styvbarn men det har jag inte haft jättelänge, de flesta texterna är skrivna före det. Men sedan växer människor runt omkring mig upp, det kanske har smugit sig in, säger han.

– Jag har känt i efterhand att man hade kunnat sjunga någonting annat än ”topplån”, det har blivit ett jättestort fokus på det ordet. Men det låter jävligt bra att sjunga, ett nytt favoritord.

Musiken som tröst

Hästpojken har funnits i elva år – dessutom är det tjugo år sedan deras första band Bad Cash Quartet bildades. Och på ”Hästpojken är död” sjunger Elisson att de satsat allt på ett kort, musiken.

– På den tiden kände man att det var sjukt om något band fortfarande spelade när de var 30. Jag vet inte vad man tänkte skulle hända när man blir 30, att det skulle växa ut en tredelad kostym och att man skulle sugas in på något kontor? säger Elisson.

– Jag tänker inte så mycket att man har satsat allt på det. Det är som när som man var liten och någon frågade ”vad ska du bli när du blir stor?”. Jag är kvar där, säger Adam Bolméus.

Samtidigt är det just musiken som hjälpt dem genom flera svåra tider.

– Det kan vara värt att komma ihåg när man känner att man vill döda Hästpojken, säger Martin Elisson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.