Adam Kanyama spelar rapparen Ibbe Foto: Pressbild

Hiphopstjärnan Adam Kanyama skådisdebuterar

Uppdaterad
Publicerad

I filmen ”Medan vi lever” spelar Adam Kanyama rapparen Ibbe. Filmen är uttagen till Montreals filmfestival och premiärvisas under helgens Way out west-festival. Det är en berättelse om identitet, drömmar och Gambia.

– Afrika brukar inte skildras så jättemycket. Det man ser är kanske Unicef-reklamer. Man vet nästan ingenting om Afrika förutom att där förekommer inbördeskrig, säger Adam Kanyama.

I filmen ”Medan vi lever”, som har biopremiär i oktober men smygvisas under helgens Way out west-festival i Göteborg, skådespelardebuterar Adam Kanyama som rapparen Ibbe. Regisserar gör den Cannesbelönade burkiniersvensken Dani Kouyaté. I veckan blev det klart att den tävlar i den internationella sektionen på årets filmfestival i Montreal.

Migration och vilsenhet

”Medan vi lever” handlar om Ibbe och hans mamma Kandia, som spelas av Josette Bushell-Mingo. Modern har bott i Sverige i 30 år, men känner sig fortfarande vilsen och längtar tillbaka till hemlandet. Efter att ett bråk mellan modern och sonen har urartat bestämmer sig Kandia för att sticka till Banjul, Gambias huvudstad. Ibbe följer efter.

Adam Kanyama hoppas att filmen kan bidra till att skapa en mer nyanserad bild av Afrika, och av afrikaner.

– Människor med känslor och inte liksom vildingar eller nåt. Många äldre, svenska, vita människor tänker ”är det sådär där borta”. På 60-talet kallade man folk neger och då var det mer avhumaniserat. Så filmen är lite utbildning, så att man inte går runt med fördomar och kanske minskar den rasismen lite också, säger Adam Kanyama.

Garderoben största utmaningen

Adam Kanyama slog igenom på bred front som 16-åring i TV4:s talangtävling X Factor. Sedan dess har den nu tjugoåriga rapparen släppt låtar som ”Bara för inatt” och ”Mikrofonassassino”, spelat som förband åt Nicki Minaj, jobbat med producenterna Masse och Chords, startat hiphopkollektivet OIAM och samarbetat med bland andra Cherrie, Sabina Ddumba, Adam Tensta och Sebbe Staxx. Och i oktober syns han alltså för första gången på vita duken. Jag frågar honom vad som var den största utmaningen med att börja skådespela.

– Garderoben var jobbig att välja ut. Jag kunde valt lite snyggare kläder och mitt hår kunde varit lite snyggare också. Det var inte klippt ordentligt, jag skulle haft det kortare, svarar han, och erkänner sedan att han är väldigt fåfäng.

Vägrar göra avkall på integriteten

Strax innan filmens Ibbe lämnar Sverige erbjuds han kontrakt med ett stort skivbolag, men upplever att de gör våld på hans artistiska integritet när de vill polera hans stundtals svarta texter för att göra dem mer peppiga. Adam Kanyama känner igen sig i den konflikten, och i vintras tog han en paus från musiken.

– De väljer vad de tycker om med dig, förstår du? Man börjar göra saker som andra vill, som man inte själv tycker om. Till slut går det inte lika bra längre med musiken för att man har gjort det andra vill att man ska göra.

Försörjde sig som tandborstförsäljare

Han började läsa på komvux men hoppade av. Sedan tog han ett jobb.

– Jag sålde eltandborstar. Det var trevliga kollegor och så men det är ingenting roligt, faktiskt. Det känns inte så meningsfullt, säger han.

Nu har han skrivit ledmotivet till filmen. I låten, som delar filmens titel, ackompanjeras Adams kaxiga rap av kora, ett gambianskt stränginstrument. Singeln släpps i samband med premiären i oktober, och Adam Kanyama berättar att han har mer material i produktion.

Ny EP på gång

– Håll utkik efter min musik. Jag jobbar hårt och jag ser fram emot att släppa. Jag har gått över nästan helt till engelska nu. På engelskan kan jag turnera i hela världen. Jag kan göra låtar med mina barndomsidoler i USA. Sedan min paus i vintras har jag börjat spela in. Jag känner att jag har en EP nu, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer