Historiska stödgalor i världen

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll sänds Hela Sverige Skramlar, den stora artistgalan till stöd för människor på flykt. Men det är inte första gången artister samlas för att hjälpa till. Kulturnyheterna har tittat på stödgalornas historia och den börjar i New York 1971.

För att samla in pengar till alla människor som flydde när självständighetskriget rasade i Bangladesh arrangerade ex-beatlen Geroge Harrison och musikern Ravi Shankar, The Concert for Bangladesh.

Den konsert har ofta kallats den första stora välgörenhetskonserten och med på scenen fanns artister som Bob Dylan och Eric Clapton. Evenemanget och den live-skiva som spelades in genererade stora intäkter. Men på grund av skatteproblem blev en stor del av pengarna liggande under flertalet år, först under 1980-talet kom pengarna till de behövande.

Galan Hela Sverige skramlar

Under 1970-talet kom sedan ett antal liknande arrangemang. Bland annat en större gala i New York 1979 mot kärnkraft där artister som Bruce Springsteen, Jackson Browne och Carly Simon medverkade.

Samma år drog en annan ex-beatle, Paul McCartney, ihop en skara musiker till förmån för offer i krigets Kambodja. Då ställde sig artister som The Clash, The Who och Elvis Costello på scenen.

Välgörenhetskonserternas guldålder

I mitten av 1980-talet inleddes välgörenhetskonserternas storhetstid. Startskottet kom när sångaren Bob Geldof samlade en mängd artister under namnet Band Aid och spelade in hitsingel ”Do they know its christmas”. Låten landade på listor världen över i slutet av 1984 och ett halvår senare kom nästa satsning från Bob Geldof: Live Aid.

Det var två tv-sända välgörenhetskonserter som sågs av 400 miljoner tittare. Pengarna som konserterna drog in gick till svältkatastrofens Etiopien. En stor mängd artister ställde upp vid Live Aid. Scenen delades av allt från 1960-talets storheter som Beach Boys och Bob Dylan, via Queen och David Bowie till dåtidens nya stjärnor som U2 och Madonna.

Inspirerade av Live Aid kom ytterligare en singel som skulle dra in pengar åt katastrofens offer i Etiopien. Sången hette ”We are the world” och skrevs av Michael Jackson och Lionel Riche. Sammanlagt 47 artister medverkade vid inspelningen och singeln såldes i över nio miljoner exemplar. 25 år senare spelades den sången in på nytt för att samla in pengar till det jordbävningsdrabbade Haiti.

Svenska galor

1985 var också ett år då svenska musiker valde att satsa på välgörenhet. I november ställde sig en lång rad artister, som Per Gessle, Eva Dahlgren och Imperiet, på scen under namnet ”Svensk Rock mot Apartheid”.

Arrangörer var Michael Wiehe, Tomas Ledin och Tommy Rander och tanken var att stötta arbetet för att få till ett maktskifte i Sydafrika.

Varför gjorde ni ANC-galan?

– Därför att vi inte ville göra en välgörenhetsgala till något som tar slut. Vi ville hjälpa ANC att i sin tur hjälpa majoriteten i Sydafrika att få styra sitt eget land, säger Tommy Rander.

Med på scenen var dåvarande statsminister Olof Palme som talade om att regeringen skulle satsa på extra stöd till ANC.

– Det gick jättebra, det var det största privata, alltså non-government. stödet som ANC fick. Regeringen hade lovat att dubbla det vi samlade in så det blev ganska mycket pengar, säger Tommy Rander.

Även den svenska hårdrockseliten satsade på välgörenhet under 1985. Under namnet Swedish Metal Aid spelade musiker från 29 olika band in låten ”Give A Helpin' Hand” för att hjälpa de som drabbats i Etiopien. Sången skrevs av Europes Joey Tempest och såldes i runt 50.000 exemplar.

Gala för aidssjuka

I början av 90-talet gick Queens sångare Freddie Mercury bort i AIDS. Till hans minne arrangerade de övriga medlemmarna i Queen en stödkonsert och alla intäkter gick till AIDS-forskning, Den konserten sändes i 76 länder och nådde över 1 miljard möjliga tv-tittare. På scenen fanns bland många David Bowie, Annie Lennox och Guns n roses.

Därefter följde några år med att svalare intresse för den här sortens gigantiska tv-sända välgörenhetskonserter,

Men i början av 00-talet gjorde formatet comeback. 2005 kom Live 8, en serie konserten som arrangerades över hela jorden. Den här gången handlade det om att få ledarna för G8-länderna att göra mer för att bekämpa fattigdomen i världen, och återigen var Bob Geldof en av arrangörerna.

Artister som Coldplay, Madonna och ett, för dagen, återförenat Pink Floyd medverkade. Arrangemanget kritserades på grund av bristen på artister från Afrika.

Live Earth med Al Gore

Två år efter det var den amerikanska politikern Al Gore med och sjösatte Live Earth, en serie konserter som genomfördes för att uppmärksamma den globala uppvärmningen. Minst en konsert arrangerades på varje kontinent och bland artisterna fanns Kanye West, Rhianna, MIA och Paul McCartney. Den här galan kritiserades på grund av brist på fokus.

2014 valde Bob Geldof att återuppliva Band Aid och på nytt spela in sången ”Do they know its christmas”. Det var den fjärde versionen av låten och intäkterna skulle gå till det ebola-drabbade Västafrika. Men den här gången möttes sången av mycket kritik eftersom den upplevs kränkande av många.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Galan Hela Sverige skramlar

Mer i ämnet