Foto: TT Bild och Don Titelman/SVT.

Alla rätt igen för Ace Wilder i Modefestivalen

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheternas modekritiker Dennis Dahlqvist tycker att Ace Wilder ännu en gång visar att hon har superkoll på mode, men efterlyser samtidigt mer attityd hos en del av artisterna för att kunna bära upp sina plagg. Här är alla finalister i årets Melodifestival.

Vi har låtit vår modekritiker Dennis Dahlqvist  titta på artisternas bidrag för att vaska fram vinnarna och förlorarna i årets Modefestival. Och han konstaterar att Mariette får goda chanser att flexa sina triceps, men att Anton Hagman har en lång väg kvar till Marlon Brando-klass.

1) Ace Wilder – ”Wild Child”

Melodifestivalen 2017
Foto: TT

Mjuka pastellfärger som klippt och skurna ur den utpräglat postmoderna tv-serien Miami Vice från 1984. Wilder blandar även högt och lågt – glamourösa applikationer på en sportig collegetröja – på ett sätt som visar att hon har superkoll. Alla rätt igen.

Se bidraget här:

2) Boris René – ”Her Kiss”

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Fotbollshunken har poppat upp sig ordentligt sen sist. Läcker ceriserosa bomberjacka och korta, svarta byxor istället för färglös kostym – tack och lov. Helt rätt med ”tjejiga” färger på killar just nu och Boris är definitivt tillräckligt manlig för att klara av det.

Se bidraget här:

3) Lisa Ajax – ”I Don't Give A”

Foto: TT

Tajt strassbustier och vida svarta byxor. En look som verkar vara kapad rätt av från Madonnas legendariska Blond Ambition 1990. Inget fel på looken men man måste ha mer attityd för att kunna bära upp den (och för att svära på scen).

Se bidraget här:

4) Robin Bengtsson – ”I Can't Go On”

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Samma taktik som förra året. En nedtonad, mörkgrå kostym; vit skjorta och prickig slips. Precis som förra årets vita skjorta väljer Robin en outfit som inte sticker ut det minsta så att vi i lugn och ro kan gotta oss i hur snygg han är. En skönhet klär i allt.

Se bidraget här:

5) Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia – ”En värld full av strider (Eatneme gusnie jeenh dåaroeh)”

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Jon Henrik har lyckats med konststycket att uppdatera sin outfit utan att tumma på autenticiteten. En hyperglamourös kolt i silverskimrande siden med paisleymönster(?) i botten som är betydligt mer moderiktig än förra gången. Möjligen i läckraste laget med tanke på låtens budskap.

Se bidraget här:

6) Anton Hagman – ”Kiss You Goodbye”

Anton Hagman i duell mot Loreen Foto: TT

Sveriges svar på Justin Bieber med en look – svart mc-jacka, vit t-shirt och jeans – som ska signalera ”boy next door”. Men eftersom stilen ursprungligen lanserades av Marlon Brando i Vild ungdom 1953 så måste nog Anton tuffa till sig rejält om det ska hålla hela vägen.

Se bidraget här:

7) Mariette – ”A Million Years”

Mariette Foto: Jonas Ekströmer/TT

En vit jumpsuit utan armar som framhäver Mariettes fantastiska triceps. Betydligt bättre än de flygande tygsjoken från 2015 men fortfarande lite för flummigt för Mello. Hade passat perfekt på en glamourös yogaretreat i Kalifornien, typ.

Se bidraget här:

8) FO&O – ”Gotta Thing About You”

FO&O sjunger ”Gotta Thing About You” i Melodifestivalen 2017. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Tre varianter på ”boy next door” som känns lite väl uttänkta. Här finns någonting för alla smaker. Den ”mysiga” killen med bomberjacka i sammet (Oscar); den ”farliga” snubben i motorcykeljacka (Omar) och den glassiga typen med backslick och bomberjacka i siden (Felix). Dags att byta stylist kanske.

Se bidraget här:

9) Nano – ”Hold On”

Foto: tt

Nano känns minst lika autentisk som Jon Henrik. Under deltävlingen i Göteborg såg det ut som om kom direkt från ”orten” med sin bomberjacka, svart t-shirt och svarta brallor. Till lördagens final har han sytt upp en ny, fin jacka hos skräddaren – rart och rörande.

Se bidraget här:

10) Wiktoria – ”As I Lay Me Down”

Wiktoria sjunger ”As I Lay Me Down” Foto: Stina Stjernkvist/SVT

I den bästa av världar hade klänningen varit en exklusiv aftonblåsa av Madelaine Vionnet inspirerad av antikens festblåsor. Men den typen av tillskärningskonst är betydligt svårare än den ser ut – så nu känns den bara lite trist och tantigt.

Se bidraget här:

11) Benjamin Ingrosso – ”Good Lovin'”

Foto: Jonas Ekströmer TT

Att växa upp i en showbizzfamilj ger resultat. Att debutera i Melodifestivalen iförd endast en vanlig t-shirt tyder på ett imponerande självförtroende. Men eftersom Benjamin inte alls har samma utstrålning som Robin Bengtson, så känns det ganska platt och tråkigt.

Se bidraget här:

12) Owe Thörnqvist – ”Boogieman Blues”

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ett nummer med tydlig 50-talskänsla vilket känns logiskt för en artist som debuterade 1953. Men tyvärr hänger inte scenkläderna ihop ordentligt. Bandet har klassiska rockabillyplagg men Owes kavaj – kolla de breda slagen – hör väl hemma i 70-talet precis som solbrillorna. Slarvfel av stylisten.

Se bidraget här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2017

Mer i ämnet