Joe Perry, Alice Cooper och Johnny Depp. Tillsammans har de bildat bandet Hollywood Vampires. Foto: Ross Halfinn

Hyllar sina döda vänner med covers

Publicerad

Hur många band har inte bildats efter ett par öl på en bar? Så är även fallet med The Hollywood Vampires. Det är däremot inte alla band som har medlemmar som superstjärnorna Johnny Depp, Alice Cooper och Joe Perry. Tillsammans har de bildat ett cover-band för att hylla sina bortgångna rockvänner och ikväll spelar de på Gröna Lund i Stockholm.

Under inspelningen av Tim Burtons film ”Dark Shadows” (2012) träffades Alice Cooper och Johnny Depp. Cooper och hans band skulle ut och spela på en liten bar en av inspelningsdagarna och bjöd med Depp eftersom de hade hört rykten om att han skulle vara en bra gitarrist. 

– Han var toppen. En riktigt, riktigt bra gitarrist och vi började prata om min gamla dryckesklubb, The Hollywood Vampires, säger Alice Cooper.

Under 70-talet var Alice Cooper en flitig besökare hos legendariska Rainbow Bar and Grill på Sunset strip i Los Angeles. Det var där klubben The Hollywood Vampires skapades.

– Det var massa rockstjärnor som dök upp och drack tillsammans varje kväll.

När Cooper och Depp började prata om alla vänner som hade varit med i klubben men gått bort väcktes en idé.

– Vi sa att det vore grymt att starta ett band för att hylla alla dem, och det var så det började.  

Två turnéer samtidigt

Bandet The Hollywood Vampires började ta form och gitarristen Joe Perry från Aerosmith hoppade snabbt på tåget.

– Jag har känt Joe Perry i evigheter. Jag och Aerosmith har varit vänner en lång tid, säger Alice Cooper.

Till en början var det mer av ett hobbyprojekt. Men efter en spelning på festivalen Rock in Rio i september hade de så roligt att projektet tog en helt ny vändning. De gick från fem inbokade spelningar till en hel turné i USA och Europa.

– Jag är på två turnéer samtidigt så jag måste bara komma ihåg vilka låtar det är som jag ska spela. Den enda som inte får en paus är jag, säger Alice Cooper och skrattar. 

Stora kontraster

Alice Cooper kör både sin soloshow, som är känd för sin ambitiösa scenestetik, och The Hollywood Vampires som har lite mer avskalade föreställningar.

– Mitt turnéband är en stor produktion, det är en hel scenshow med teatrala inslag. Med The Vampires är det så att de som är på scen, de är showen, säger Alice Cooper.

Han berättar att han uppskattar kontrasterna eftersom det är två helt olika förställningar, med helt olika publik.  

– De flesta tjejer kommer nog dit för att se Johnny Depp. 

Spelar covers

The Hollywood Vampires hyllar sina vänner som gått bort genom att spela covers på deras låtar. De har druckit med storheter som bland annat Jim Morrison, Keith Moon och John Lennon och därför spelar de covers av The Doors, The Who och The Beatles.

Tyvärr har deras repertoar kunnat utvidgas den senaste tiden, bland annat med låtar av David Bowie och Mötorhead efter Lemmy Kilmisters bortgång.  

Hur väljer ni låtar? 

– Det är nästan det roligaste, att välja låtar. Om du ska spela något av till exempel T. Rex finns det så många låtar att välja på. Vi måste in i replokalen och prova på en tre, fyra stycken för att se vilken som kommer att bli den bästa låten på scen. 

”I stort sett en demokrati” 

Men i en sådan supergrupp vem är det egentligen som bestämmer? Är det någon av er som har tagit en ledarroll? 

– Vi är i stort sett en demokrati, när det kommer till vilka låtar som vi ska göra. Det roliga är att vi alla är alfa-hanar men det finns inga egoister. Så det är toppen att det inte är några problem.

The Hollywood Vampires har en ohierarkisk profil men det verkar som att Alice Cooper har tagit på sig rollen som rockstjärnecoach.

– Jag säger ofta till killarna att utanför scenen ska det inte finnas något ego, men på scenen ska det finnas många egon. Du vill inte ha ett blygt band, du vill ha ett band med attityd.

Kan bli gästspel

Bandet har redan fått ett rykte om sig att ha med sig många gästartister. Bland annat har Marilyn Manson, Kesha och Tom Morello dykt upp på scen tillsammans med The Hollywood Vampires.

– Vet vi att någon kommer vara där för att se oss bjuder vi alltid upp dem på sen.

Kommer vi att få se några gästartister i Stockholm ikväll?

– Man vet aldrig vem som kan dyka upp. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer