Lisa Nilsson, Elton John och Mapei är några av alla de artister som nu sörjer Aretha Franklin, och berättar om soullegendarens betydelse för dem. Foto: TT

”Drottningen är död, länge leve drottningen”

Uppdaterad
Publicerad
Beskedet om att Aretha Franklin är död skapar sorg och bedrövelse i musikvärlden. Kulturnyheterna har pratat med artister och kollegor om hur de minns drottningen av soul.
– Jag kommer att sakna henne, säger musikern Lisa Nilsson.

Beundrande kollegor sörjer nu souldrottningen, som lämnade jordelivet på torsdagsförmiddagen efter en längre tids sjukdom.

Jojje Wadenius spelade med Aretha i början av 80-talet.

– Hon har betytt otroligt mycket för sångare som kommit efter henne. Det saken är klar. Hon var en naturkraft. Hennes sätt att sjunga och frasera och uttrycka text var helt unikt, säger han.

– Det är inte lätt att sätta ord på, hon hade en väldigt stark personlighet och ett sätt att sjunga på som träffade hjärtat.

”Lite blyg och tillbakadragen”

När Jojje Wadenius träffade Aretha Franklin inför studioinspelningen av plattan Get it right 1983, var hon tillbakadragen, berättar han.

– Hon var som en fågel nästan. Lite blyg och tillbakadragen.

Lisa Nilsson beskriver Aretha Franklin som den största inspirationskällan hon haft i livet som artist, ända sedan barndomen.

– Hon var en enastående musiker och en otroligt kraftfull, kompromisslös artist, som aldrig har underkastat sig kvinnoideal, utan har kunnat luta sig tillbaka mot en oerhörd kapacitet och talang, med närmast gudomliga drag.

– Det har aldrig funnits någon tvekan, ingen har någonsin kunnat ifrågasätta henne och hennes förmåga. Det är väldigt inspirerande. Jag kommer sakna henne, säger hon.

De senaste åren har Lisa Nilsson främst sett sångerskan som en kvinnlig förebild.

 - Kanske främst i egenskap av en åldrande kvinnlig artist, som har lyckats med att behålla respekten och sin plats i det offentliga rummet, i sin kropp och i sitt åldrande, med en otrolig pondus. Det har varit viktigt för mig eftersom jag själv är kvinna och artist.

”Det ska låta som Aretha när man gör soul”

Svenska soulstjärnan Mapei beskriver Aretha Franklins musik som en av hennes viktigaste inspirationskällor:

– Hennes musik och röst har alltid ekat i mitt huvud. När man ska göra musik vill man alltid återgå till den som är bäst, och hennes röst har varit definitionen av det. Det ska låta som Aretha när man gör soul, hon är drottningen av soul och kommer alltid vara det, säger Mapei till Kulturnyheterna. 

– Att Michael Jackson blev kung av pop hade aldrig varit möjligt om inte Aretha Franklin blev drottningen av soul först. Hon är den största och kommer alltid att vara den största, fortsätter hon.

”Jag avgudade henne”

En lång rad stora internationella stjärnor har uttryckt sin sorg över dödsbudet under torsdagen. Ex-Beatlaren Paul McCartney skriver på Twitter:

”Låt oss ta en stund och tacka Aretha Franklin, the queen of our souls, som inspirerade oss alla i så många, många år. Hon kommer att vara saknad men hennes minne och storhet som musiker och människa kommer att finnas med oss föralltid.”

Discodrottningen Diana Ross skriver på samma forum: ”Jag ber för Aretha Franklins fantastiska själ”. Rod Stewart stämmer in: ”Alltid älskat dig, kommer alltid att älska dig Aretha Franklin. Inte bara drottningen av soul utan drottningen av våra hjärtan”.

Elton John, som var ett dedikerat fan av souldrottningens musik, skriver en längre betraktelse på Twitter om vad som kom att bli Aretha Franklins sista konsert, i St John the Divine-katedralen i New York 2017:

”Hon sjöng och spelade magnifikt, och vi i publiken grät. Vad vi såg var den största soulsångerskan genom tiderna. Jag avgudade henne och hennes talang. Gud välsigne Aretha, mina tankar går till hennes familj och vänner. Drottningen är död, länge leve drottningen.”

Singer-songwritern Carole King, som skrev Aretha-klassikern (You Make Me Feel Like) A Natural Woman, sammanfattar soullegendarens gärning:

”Vilket liv. Vilket arv! Så mycket kärlek, respekt och tacksamhet.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Aretha Franklin: 1942 - 2018

Mer i ämnet