Unik Bob Marley-kassett upphittad i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I nio månader hängde Bob Marley i ett pannrum i Stockholmsförorten Bromma och spelade in musik. Nu har Janne Schaffer dammat av en unik inspelning från reggaeikonens tid i Sverige.

Filmen ”Vill så gärna tro”, med Christina Schollin i en av huvudrollerna, satte inga större spår i filmhistorien. Musikaliskt finns det däremot starka skäl att komma ihåg den, eftersom en blivande ikon hjälpte till med filmmusiken.

Bob Marley, som kallades in för att medverka på inspelningen, inkvarterades med de andra musikerna i ett hus i Bromma i västra Stockholm.

– Men var skulle man placera honom? Man lade in en madrass i pannrummet, och där bodde han. Jag har hört att han bodde här i nio månader, minns gitarristen Janne Schaffer.

”Världens bästa reggaeartist”

Under sin tid i Stockholm ägnade en blyg och tystlåten Bob Marley sin tid åt att ge svenska musiker reggaelektioner.

– Han stod och instruerade oss hur vi skulle tänka laid back. Det finns en låt som heter ”Love is not a game”, där han instruerat oss hur vi ska spela för att skapa mer reggaekänsla. Det var ju världens bästa reggaeartist som man fick lektioner av, säger Schaffer.

Lyssna på demolåten här

Nu släpps filmen på nytt på DVD, och samtidigt kommer filmmusiken som soundtrack. Men kanske ännu mer intressant är de speciella Bob Marley-inspelningar som Janne Schaffer rotat fram ur gömmorna.

– En av de som var med spelade in när Bob spelade upp låtar till sin kommande platta, säger han.

Reporter i inslaget: Isak Klasson

Fotograf: Håkan Lundblom

Klippning: Andreas Idén

Lyssna på inspelningen i klippet ovanför!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.