• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Hultsfredsfestivalens uppgång och fall

Uppdaterad
Publicerad

För 25 år sedan 1986 snickrades Hembygdsparken och Hultsfreds folkets park, vid sjön Hulingen, om för en två dagar lång folkfest.

7000 musikfantaster kom för att se bland andra Erasure och Nils Lofgren uppträda och 1986 blev startskottet för en banbrytande tradition för svensk musikbransch och en stark konkurrent till framgångsrika Roskildefestivalen på andra sidan sundet. 

Året därpå hade publiken nästan dubblerats och 1989 vallfärdade 18 000 till Hultsfred.

Hultsfredsfestivalen

Kaoset satte festivalen på kartan

1991 var ett kaosartat år och med det också året som Hultsfredsfestivalen blev ett riksangeläget event. 

Huvudakterna Status Quo och PJ Harvey ställde in, teknikstrul förstörde flera konserter och Ulf Lundell skippade sin spelning med det numera kända citatet: ”En inställd spelning är också en spelning”. 

Men 1991 var också året då arrangörerna ställde Sven-Ingvars på Hawaii-scenen och året då Nicke Borg från Entombed träffade Dregen som senare kom att bilda The Hellacopters ihop.

Alla städer ville ha en festival 

Nu rådde det festivalfeber i Sverige och året därpå hade flera andra städer inspirerats – Sweden Rock Festival startade i Sölvesborg och 1992 blev även Arvikafestivalens premiärår.

Hultsfred fortsatte dock att dominera som 90-talets största festival och lyckades bland annat återförena Black Sabbath på scen 1998. Men året därpå är det mörkaste i festivalens historia. 

Under en spelning med Courtney Loves band Hole blev trycket i publiken för stort och en ung kvinna i publiken kvävdes till döds.

2000-talets festivalinflation

Sekelskiftet kom att bli början till festivalens fall. 2001 flyttades den lilla festivalen Peace and Love till Borlänge centrum och började ta skepnad av en festival att räkna med.

Överallt dök nya festivaler och gatufester upp – och de redan etablerade tog ett kliv uppåt och började ge sig in i kampen om de hetaste artisterna.

2007 startades Way out West, Göteborgsfestivalen belägen i Slottskogen med artister som The Pouges, Erykah Badu och Kanye West. Samtliga 18 000 biljetter sålde slut.

Förlust för Hultsfred

2008 fortsatte Way out Wests succé men det var en annan festivalen som tog täten – Peace and Love drog större publik än veteranen i Hultsfred med 25 000 besökare.

Hultsfredsfestivalen som 2005 och 2006 haft runt 30 000 besökare – sålde 2008 23 300 biljetter. Förlusten blev tung, 7,5 miljoner kronor.

Tog ett krafttag

2009 var därför ett viktigt år för Hultsfred. De utökade festivalen från tre till fyra dagar, bytte datum för att minska konkurrensen och lade mer pengar på artister. 

De behövde locka 25 000 festivalbesökare för att gå runt. Istället var det Peace and Love som drog rekordpubliken med 41 685 besökare – 23 500 kom till Hultsfred.

De anställda varslades

21 juli 2009 kom beskedet att Rockparty, som arrangerar festivalen, varslade sina 20 anställda och framtiden såg mörk ut för stadens folkfest.

Dagen därpå avgick chefen för Hultsfredsfestivalen, Per Alexandersson med kommentaren: ”Jag har inte levererat så jag tar konsekvenserna” sa han till Aftonbladet.

Räddades av kommunen

Men festivalen gick inte då det väntade ödet till mötes utan i november blev det känt att kommunen hade kommit till festivalens undsättning. Det kommunala bolaget HKIAB gick in som delägare i festivalen och kommunen satsade sammanlagt 8,6 miljoner kronor.

Trots det gick Hultsfredsfestivalen inte att rädda. Med artister som Scissor sisters, Erykah Badu och Empire of the sun ställer Hultsfredsfestivalen 2010 in – en vecka före den skulle ha kickat igång. De 5000 sålda biljetterna räckte in.

”Vi kan inte genomföra festivalen

En konkursanmälan är på väg att lämnas in, festivalarrangörerna står inför en ekonomisk smäll och de 200 ideella funktionärerna har lagt ett år av förberedelser förgäves. 

– Vi kan inte genomföra festivalen, det går inte. Att vi tog beslutet igår gör att vi kan stoppa vissa utgifter, men det är mycket som redan är betalt, säger Håkan Durmér, presschef hos arrangören Rockparty.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hultsfredsfestivalen

Mer i ämnet