Programledaren Pär Lernström och deltagarna då resultatet av omröstningen presenteras i Idol 2016. Foto: TT

Idol-strejkhotet avblåst

Uppdaterad
Publicerad

Hotet om en Idol-strejk är avblåst. Musikerförbundet har nått en uppgörelse med produktionsbolaget Freemantle Media – men är inte överens i ersättningsfrågan. I framtiden kan fackförbundet komma att driva frågan om deltagarna är att betrakta som anställda eller tävlande vidare till domstol.

För två veckor sedan gav Arbetsdomstolen Musikerförbundet rätt att strejka. Strejken var först planerad till fredagsfinalen av programmet för två veckor sedan, och har därefter skjutits på framtiden i två omgångar, eftersom förhandlingarna mellan Svenska musikerförbundet och Fremantle Media enligt facket har varit ”konstruktiva”.

Strax före klockan 17 på fredagen nådde parterna en uppgörelse. Därmed är hotet om en strejk vid fredagens Idol-final undanröjt.

Strejkhotet mot Idol

– Vi har nått en överenskommelse. Varslet återkallas, säger Jan Granvik, ordförande för musikerförbundet, till SVT Nyheter.

Ersättningsnivån olöst

Svenska musikerförbundet säger sig dock inte ha löst ersättningsfrågan, utan hävdar att Fremantle Media vägrat att ens diskutera saken. Samtidigt säger det sig inte ha kunnat driva frågan vidare eftersom de inte haft Idol-deltagarnas stöd.

– De har blivit hotade med skadestånd, de är unga och vill fokusera på finalen i Globen, vilket man får ha förståelse för, säger Jan Granvik.

Enligt förbundet drar Globenfinalen in biljettintäkter på minst tio miljoner, varför det är svårt att förstå Freemantle Medias inställning.

– Det säger sig självt att det är väldigt svårt att förstå hur man kan ha den uppfattningen när man gör mångmiljonaffärer på de personer som fyller hela Globen och som får 875 kronor efter skatt per vecka, säger Jan Granvik.

”Äntligen i mål”

Produktionsbolaget Fremantle Media säger sig vara mycket glada över uppgörelsen.

– Vi är väldigt glada över att äntligen vara i mål och att ha landat i en överenskommelse som ser till idolernas bästa, vilket har varit vår ambition under hela den här processen. Nu görs ett antal förändringar av medverkandeavtalen och vi ser fram emot en ny säsong med ännu bättre förutsättningar för idolerna och inte minst, en av årets största tv-höjdpunkter: Kvällens stora Idolfinal, säger Magnus Karlsson Lamm, vd på Fremantle Sverige, i ett pressmeddelande.

Angående ersättningsfrågan till Idol-deltagarna säger han till SVT Nyheter att de ju har slutit en överenskommelse.

– Då skulle jag ha slagits för den frågan om jag tyckt att den var viktig. Jag antar att de är nöjda, annars skulle de väl inte ha skakat hand.

Kan driva frågan till domstol

Enligt Fremantle Media är Idol-deltagarna att betrakta som tävlande och inte anställda, trots att de får både lön och har ett anställningsnummer. Dessutom betalar Freemantle Media in sociala avgifter, uppger musikerförbundet.

Musikerförbundet ska nu förhandla med arbetsgivarorganisationen Almega om ett nytt branschavtal för musikermedverkan i tv-produktioner. Om de får ett avtal på plats kommer förbundet eventuellt att driva frågan om Idol-deltagarna är att betrakta som anställda vidare till domstol.

– Det finns ingen arbetsrättslig definition ”tävlande”. Det är nonsens, dumheter, säger Jan Granvik på musikerförbundet.

SVT Nyheter har bett Magnus Karlsson Lamm kommentera uppgifterna om skadeståndshot, vägran att diskutera ersättningsfrågan, tävlande/anställda-frågan och en eventuell domstolsprocess, men får inga konkreta svar på de enskilda frågorna.

Fokusera på finalen

TV4 tycker att det är skönt att parterna nu äntligen har nått en uppgörelse.

– Vi är så klart jätteglada att det har blivit bättre för idolerna. Nu kan vi fokusera fullt ut på finalen i Globen, säger Anna Rastner, programchef TV4.

Hade ni en plan i beredskap för om det hade blivit strejk?

– Det är klart att man alltid tittar på olika scenarier, men jag har känt mig ganska trygg med förhandlingarna och idolerna har varit klara med att de vill fullfölja tävlingen.

Ikväll var det finaldags i Idol. Göteborgaren Liam Cacatian Thomassen, 19 år, stod som segrare i tävlingen.

Avtalet i korthet

  • I samförstånd med Universal Music och Versity Management har Svenska musikerförbundet kommit överens om att korta ned bindningstiderna till fyra år för 2016 års Idoldeltagare.
  • Rättighetsfrågorna är lösta. Ersättningar från Stim och Sami tillfaller Idol-deltagarna i stället för Fremantle.
  • Kringaktiviteter som Idol-deltagarna förväntas utföra vid sidan om tävlingsmomenten, exempelvis bloggande för TV4 och medverkan på sponsorevent, blir i större utsträckning frivilliga.
  • Fremantle ska teckna och bekosta deltagarnas försäkringar.
  • Veckofinalernas omröstningar ska kontrolleras av en notarius publicus.
  • Musikerförbundet ska förhandla om ett nytt branschavtal för musikermedverkan i tv-produktioner med Almega.
  • Förbättringar gällande optionsrätter och tider.
  • Förbättrade villkor för att delta i andra tv- och radioprogram.

Källa: Svenska musikerförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strejkhotet mot Idol

Mer i ämnet