Kulturnyheternas programledare Ika Johanneson minns Tom Petty. Foto: CARL-JOHAN SÖDER/SVT

Ika Johannesson om Tom Petty

Publicerad

Kulturnyheternas programledare Ika Johannesson minns en av rockens verkliga legendarer. En låtskrivare som förpackade sin melankoli i värme och hopp.

Så förlorade vi ännu en låtskrivargigant. Amerikanske Tom Petty somnade in tidigt i morse svensk tid efter ett hjärtstillestånd. Det hade inte ens gått en vecka sedan han kom hem från en fem månader lång turné som firade hans och kompbandet The Heartbreakers 40-årsjubileum. Han var bara 66 år, vilket enormt slöseri.

”Heartland rock”

Den sortens raka rock Tom Petty ägnade sig åt kallas ofta ”heartland rock”, sånger från den amerikanska kulturens ursprungskälla. Andra avfärdar den som bredbent gubbrock. Men hans variant var minimalistisk. Låten stod alltid i fokus, utan onödiga pålägg eller excesser. Nästan alltid lika torr produktion, som ramade in hans berättelser om det vanliga livet; längtan efter frihet, smärtan och kärleken. Han förpackade sin melankoli i värme och hopp, alltid med känslan av trygghet och rörelse. Få artister funkar så bra i en bilstereo.

Glömde aldrig sitt ursprung

Precis som Bruce Springsteen tog han strid för arbetarna och glömde aldrig sitt ursprung. Han höll sig inte med divalater, han var lojal mot sitt band och pratade inte gärna om sitt privatliv. Först för ett par år sedan berättade han om den traumatiska barndomen i Gainesville, Florida, med en misshandlande pappa och en mamma som var känslomässigt otillgänglig. Tv:n blev hans flykt och etablerade tidigt en längtan till Hollywood och Kalifornien.

Slog igenom med Breakdown

Första bandet Mudcrutch splittrades, och tillsammans med några av medlemmarna bildade han The Heartbreakers. Genombrottet kom 1978 med singeln Breakdown. Han ingick i stjärnbandet Traveling Wilburys tillsammans med bland andra George Harrison, Roy Orbison och Bob Dylan. Den stora massan lärde känna honom på det sena 80-talet med hitlåtar som Free fallin’, Learning to fly och Won’t back down. Senaste albumet kom 2014 och var hans första att gå rätt in på albumlistans första plats i USA.

Kärlek till musiken

Turnén han just höll på att avsluta skulle bli hans sista, eftersom han ville vara hemma och ägna mer tid åt sitt barnbarn. Sommaren 2012 spelade han i Sverige för första gången på tjugo år. Jag satt på tionde raden i ett smällfullt Globen och såg ett band verkligen trivas på scenen. Värdiga äldre män, förenade av sin talang och kärlek till musik. Tom Pettys lätt nasala röst, med den karaktäristiska släpiga söderndialekten, lade sig som en varm filt runt oss.

Tidigare samma dag såg jag honom promenera med sin fru längs Nybrokajen. Jag sprang efter för att berätta hur mycket han betytt för mig. Men jag hejdade mig, tänkte att han skulle få vara ifred. Det ångrar jag idag.

Tio favoritlåtar med Tom Petty

Visa
  1. Refugee (1979)
  2. Mary Jane's Last Dance (1991)
  3. The Wild One, Forever (1976)
  4. Straight Into Darkness (1982)
  5. Stop Draggin' My Heart Around, med Stevie Nicks (1981)
  6. Swingin' (1999)
  7. Saving Grace (2006)
  8. Crawling Back To You (1994)
  9. You Tell Me (1979)
  10. Jammin' Me (1987)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer