Foto: SVT

Ingen app-attack

Uppdaterad
Publicerad

Melodifestivalens röstningsapp slutade fungera helt, och skrotades mitt under finalen.
Nu är utredningen om vad som hände klar – det rör sig inte om någon attack. Felet var SVT:s eget.

Melodifestivalens app krånglade redan under första deltävlingen.

Appen slutade sedan fungera helt mitt under finalen, vilket ledde till att alla så kallade hjärtröster räknades bort.

SVT misstänkte då att det rörde sig om en överbelastningsttack. Det förekom nämligen ”ett onormalt tryck mot servrarna” enligt projektledaren Christel Tholse Willers.

”Vi borde dragit upp kapaciteten mer”

Nu är utredningen om vad som hände färdig. Den visar att appen mycket riktigt slutade fungera på grund av överbelastning – men någon attack har inte ägt rum.

– Intensiteten blev för hög under en mycket kort period. Vi borde ha dragit upp kapaciteten mer, säger Hans G. Andersson som är programchef på SVT och ansvarig för appen.

Var det, med facit i hand, rätt beslut att köra med appen i år?

– Det ska vi utvärdera nu och får återkomma om. Men vi är nöjda med att det var så många som laddade ned den, säger han.

Ni hade inte kunnat förutse att de här problemen skulle uppstå?

– Det är alltid lätt att vara efterklok. Vi hade tidigare dragit upp kapaciteten rejält för att klara det höga trycket, men det räckte inte i alla fall. Vi borde ha dragit upp ännu mer, säger han.

Tror på en fortsättning

Hur ser framtiden ut för appen?

– Det ska vi också titta på, jag vågar inte säga något om hur appen kommer se ut nästa år nu. Men det lär komma en uppdatering av den, säger Hans G. Andersson.

De tre första bidragen i den första deltävlingen fick lägst antal röster under hela tävlingen när appen krånglade, vilket indikerar att appen påverkat utgången. Arrangörerna har dock inte velat särredovisa apprösterna.

Kulturnyheterna har sökt exekutive producenten Christer Björkman och projektledaren Christel Tholse Willers. De vill inte kommentera, utan hänvisar till sitt tidigare svar att det ”inte finns någon anledning att särredovisa rösterna” eftersom det ”bara finns ett resultat”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2015

Mer i ämnet