Christer Björkman, USA:s president Donald Trump och Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev Foto: TT

Inget stoppar politisk satir i Melodifestivalen

Uppdaterad
Publicerad

Det går att göra politisk satir i Melodifestivalen.
Inga regler hindrar en låttext och Trump och Putin.
– Vi försöker hålla högt i tak, säger exekutiv producent Christer Björkman.

Owe Thörnqvist ville sjunga om Donald Trump, Vladimir Putin och det svenska försvaret. Istället blev det Boogieman blues. När Kulturnyheterna pratade med artisten hävdade han låtens upphovspersoner tackat nej till en politiskt laddad text. Då skrev Owe Thörnqvist en egen låt, fri från politik.

– Jag skrev den första varianten om våra hotfulla grannar i öst. Hur är det med Slite hamn? Kanske Putin köper den för en ringa penning. ”Gotland Yard är kanske inte världens vassaste värn” – där fick jag till det, tyckte jag och SVT också först men som sagt, det blev den här låten istället. The boogieman blues, sa han.

Nu säger Melodifestivalens exekutiva producent, Christer Björkman, att politisk satir visst är tillåtet i tävlingen.

– Det var mer att vi hade en dialog med Owe om vad det är han ska göra när han kommer tillbaka som en glad spelman. Jag undrade om han inte borde göra någonting som var mer förknippat med hans kända verk, säger han.

”Orättvist att lägga över beslutet på oss”

I slutändan var beslutet att skriva en helt ny låt, fri från Putin och Trump, Owe Thörnqvists, menar Christer Björkman.

– Det är lite orättvist att han lägger över det beslutet på oss. Jag upplevde det inte riktigt så. Vi hade en dialog om det. För vår publik i dag som kanske inte känner till Owe Thörnqvist så tror jag att det här är bra.

Hade Owe Thörnqvist insisterat på att göra politik av Melodifestivalen, finns det inga regler som stoppar honom.

– Det enda är att vi inte får sjunga om varumärken, men politisk satir kan jag inte tänka mig att det finns någonting som hindrar. Man får inte tävla i Eurovision med politiska budskap. Så där blir det stopp, men vi ser Melodifestivalen som en tävling och anpassar oss till regelverket för Eurovision när vi har en vinnare, säger Christer Björkman.

– Vi har sagt att vi i möjligaste mån ska ha så högt till tak här som vi någonsin kan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Melodifestivalen

Mer i ämnet