Foto: TT

Ingvar Lidholm död

Uppdaterad
Publicerad

Tonsättaren Ingvar Lidholm har avlidit. Han var en viktig förgrundsfigur inom den svenska konstmusiken och skrev under en lång karriär både orkesterverk, körstycken och operor.

Enligt ett pressmeddelande från Gehrmans musikförlag somnade Ingvar Lidholm in lugnt och stilla i närvaro av sina närmaste i tisdags kväll. 

Under sin långa karriär var Lidholm bland annat kammarmusikchef vid Sveriges radio, professor i komposition vid Kungliga Musikhögskolan och ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.

”En stor tomhet”

Christina Tobeck, redaktör på Sveriges radio och ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien känner en stor tomhet efter beskedet.

– Han var en av de stora 1900-tals tonsättarna. Han har betytt väldigt mycket som pedagog, som tonsättare och radiomedarbetare . Ja, det känns tomt och vemodigt samtidigt som han blev gammal och fick ett långt och rikt liv, säger Christina Tobeck.

Bland Ingvar Lidholms mest betydande verk finns körverken ”Laudi” från 1947 och ”Canto LXXXI” från 1956.

Under 1940-talet tillhörde Ingvar Lidholm den så kallade Måndagsgruppen, som hade som mål att förnya det traditionsbundna musiklivet.

Ingvar Lidholm blev 96 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.