Love Truvandi säger att det var musiken som räddade henne från kriminaliteten. Foto: SVT/TT

Intagna på Hinsebergs anstalt släpper album

Publicerad

För ett år sedan satt 26-åriga Love Truvandi fängslad på anstalten Hinseberg, dömd för narkotikasmuggling. Nu är hon aktuell med sin första egna låt som artist. Vändningen i hennes liv blev ett projekt på anstalten för att engagera de intagna i kulturen: Resultatet är samlingsalbumet ”Hinseberg”.

Love Truvandi står bakom två av sångtexterna och sjunger på flera låtar på albumet, med det passande namnet Hinseberg. På ”What man”, hennes första egna låt, skildras hennes hatkärlek till droger.

– ”What man” kom väldigt snabbt, allting bara flöt, berättar hon för Kulturnyheterna.

Love satt i nästan två år på Hinseberg – dömd för narkotikabrott till 3 års fängelsestraff och livstids utvisning från Danmark.

– Jag åkte till Peru och skulle smuggla kokain, men som tur var blev jag tagen. Det är glad för idag, säger hon idag om brottet.

Ännu gladare blev hon när artisten och producenten Sara Thuresson dök upp med sitt musikprojekt för intagna. Thuresson minns hur Tove Truvandi, som hon aldrig träffat tidigare, kom springande mot henne och skrek ”Sara! Du måste ha kommit hit för min skull!”

Inspirerades av Johnny Cash

För Sarah Thuresson började det hela för tio år sedan, när hon såg ”Walk The Line” – filmen om Johnny Cash liv. I den skildras hans berömda konsert på fängelset San Quentin i USA. Sedan dess har hon ägnat ett decennium åt att spela på fängelser runt om i Sverige, och för tre år sedan bestämde hon sig för att göra en skiva med fångarna på Hinseberg.

-Vi satt tillsamman i en grupp många gånger och det blev en otroligt fin process där alla kunde känna sig fria och våga prata om sina erfarenheter, säger Sarah Thuresson.

Det är musiken och att hitta ett eget konstnärligt uttryck som stått i fokus under de åren, menar Thuresson.

– Men det blir också ett socialt projekt. Många av de här tjejerna, när de blivit fria, håller fortfarande kontakten och vill jobba vidare.

Inspelad i ABBA-studion

I dagarna släppte Thuresson albumet som hon skrivit tillsammans med fångarna på Hinseberg. Skivan har spelats in på Benny Anderssons anrika RMV Studio i Stockholm.

Sedan Love Truvandi muckade för drygt ett år sen, har hon haft fullt fokus på musiken. Idag säger hon att projektet gett henne ett självförtroende som hon inte hade förut. Hon tvivlar inte på att kultur och musik kan förändra en människas liv.

– Absolut, jag är ett bevis på det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer