Iron Maiden-tvisten prövas inte av ARN

Uppdaterad
Publicerad

Fansens kamp för biljettpengarna tillbaka får käppar i hjulet. Allmänna reklamationsnämnden avslutar ärendet.

Tvisten mellan Iron Maiden-publiken och arrangören Live Nation har pågått ett tag. Efter bandets konsert på Friends Arena i somras, ansåg flera besökare att ljudet var så dåligt att de borde få pengarna tillbaka.

– Det värsta ljud jag hört på 40 år, sa en av konsertbesökarna till Kulturnyheterna.

Arrangören: ”Ljudupplevelsen är subjektiv”

Flera Iron Maiden-fans valde att gå ihop och anmäla Live Nation till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) efter spelningen, men senast igår kunde Kulturnyheterna rapportera att Live Nation inte vill betala tillbaka några biljettpengar.

Konsertjätten argumenterar i ett brev till ARN att ”ljudupplevelsen under en konsert är en subjektiv bedömning”.

Nämnden kan inte pröva

Frågan om huruvida ljudet på Iron Maidens Sverigespelning var undermåligt eller ej, är krånglig för en utomstående part att avgöra. Ord står mot ord, och nu väljer Allmänna reklamationsnämnden att inte pröva ärendet.

Beslutet togs av nämndens ordförande på tisdagen och kan inte överklagas. ARN har rätt att avvisa ärenden som nämnden tror att de inte klarar av att pröva. Såhär lyder en del av förklaringen:

”För att kunna göra en fullständig och rättssäker bedömning av ärendet anser nämnden att det krävs sådan utredning, t.ex. vittnes- och sakkunnigförhör, som inte kan hanteras inom ramen för nämndens arbetsformer. Ärendet lämpar sig därför inte för nämndens prövning [...]”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Arenorna i Stockholmsområdet

Mer i ämnet