Isa. Foto: Nora Lorek / TT

Isa: ”Jag vill bli nästa Måns Zelmerlöv”

Uppdaterad
Publicerad

Hon är den yngsta deltagaren sedan Carolas succé med ”Främling”: Nu siktar 16-åriga Isa på att bli ett namn i de internationella scenerna, och en förebild på hemmaplan.

För att vara en nykomling i Melodifestivalen har 16-åriga Isa Tengblad en solid bakgrund som artist. Redan som femåring medverkade hon i Småstjärnorna med Jill Johnsons ”Crazy in love”. Innan hon fyllt 15 hade hon hunnit tävla i Talang, Junior Eurovision Song Contest och vunnit ett SM-guld i streetdance i juniorklassen. Men att tävla i Melodfestivalen är det största hittills, förklarar Isa efter fredagens genrep inför finalen:

–  Jag är euforisk. Det här är en av de roligaste utmaningarna jag haft någonsin, finns det något häftigare än att nå ut till miljoner?, frågar sig Isa i stimmet efteråt, bland skrikande fans inne på Friends Arena i Stockholm.

Melodifestivalen 2015

Hoppas på vinst

Genrepet på fredagen gick precis som planerat. Med nytillagda fyrverkerier i slutetappen av ”Don’t stop” hoppas hon nu nå hela vägen till förstaplatsen, om nerverna inte kommer emellan.

-– Jag kommer försöka sova så gott jag kan, men det är självklart svårt när man känner så mycket. Jag gav allt ikväll, säger Isa.

Åldern en fördel

Isa är den yngsta deltagaren i Melodifestivalen sedan 1983, då en lika ung debutant klev ut på scenen under artistnamnet Carola. Ett faktum som programledarna Sanna Nielsen och Robin Paulsson underströk när de presenterade henne under finalens genrep. Men att fokus hamnar på hennes ålder ser Isa bara som en fördel.

–  Det finns många fördelar med att vara ung: energin i mitt nummer, att jag kommer med något nytt och ungt och att jag är en självsäker tjej, säger Isa.

Finns det någon nackdel?

–  För min del känner jag bara att det kommer vara positivt att vara underdog. Man får ingen press från förväntningar. Jag kan göra min grej, med mitt självförtroende ser jag inga nackdelar, säger Isa.

Måns är målet

Oavsett vad resultatet blir när lördagens röster har räknats kommer Isa att satsa på en artistkarriär efter festivalen. I vår kommer hennes debut-ep, och i sommar väntar flitigt turnerande.

–  Mitt största mål är att bli en internationell artist och jobba i så många länder som möjligt i världen, säger Isa.

Finns det någon svensk artistkarriär som du har som målbild?

–  Måns Zelmerlöw. Han är väldigt omtyckt som person, artist, människa och programledare. Han lyckas också vara ett bra ansikte utåt och det vill jag också vara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2015

Mer i ämnet