Foto: TT

Ja, Bob Geldof, de vet att det snart är jul

Uppdaterad
Publicerad

Filantropen Bob Geldof tror fortfarande inte att kontinenten Afrikas invånare har några kalendrar. Han ger nu ut en nyinspelning av välgörenhetslåten ”Do they know it's christmas” – Vet dom att det är jul?

Nyhetsbyrån Al Jazeera tog världsartistens fråga på allvar och frågade några av kontinentens Afrikas 1 051 miljoner invånare om de vet att det snart är jul. Svaret blev ja.

Kränkande fråga

– Ja, eftersom den kristna befolkningen i Nigeria nästan är tre gånger så stor som i England och Wales så är det svårt att undgå att veta att det snart är jul, säger Abdullahi Halakhe, politisk analytiker i Kenya.

– Jag var två år gammal när jag hörde låten och frågan första gången. Jag vet inte varför de ställer samma fråga igen. Den var kränkande då och det är den även idag, säger Robtel Neajai Pailey, filosofie doktor i Liberia.

”Vet han när Etiopien firar jul?”

– Jag undrar om Bob Geldof vet när det är jul i Etiopien? Vet han att vi firar jul den 7 januari? Hälsa honom från oss att vi är väl medvetna om när han firar jul och att han inte behöver fråga en gång till, säger Dawit Gebreselassie, finansanalytiker i Etiopien.

Det har gått 30 år sen jättehiten ”Do they know it's christmas”, där megastjärnor som Sting och Phil Collins sjöng för att samla in pengar till svältens offer i Etiopien.

I Bob Geldofs uppdaterade version av låten sjunger dagens stora artister som One Direction, Ellie Goulding och Paloma Faith. Den här gången sjunger de till stöd för Ebolans offer, men frågan i låttiteln är den samma ”Do they know it's christmas” – vet de att det är jul?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer