Foto: Stina Stjernkvist/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Jag försöker skärma av”

Oscar Zia ställer upp i Melodifestivalen och berättar att han är homosexuell samtidigt.
Nu är uppmärksamheten snudd på total.
”Jag försöker skärma av”, säger han.

”Förra veckan var det faktiskt en av artisterna här som valde att komma ut som gay. Det är inte helt självklart 2016 och det ska vi hylla – välkommen ut Christer Lindarw!”

Så sa Gina Dirawi under fredagens Melodifestivalrep i Norrköping. Publiken började applådera men fick inte klappa klart. Det var ett skämt. Namnet som rimmar bättre med det anförandet i närtid är Oscar Zia. 19-åringen som solodebuterade i Melodifestivalen redan 2014 med ”Yes We Can”.

”Försöker skärma av”

Nu tävlar han igen, för tredje gången, och berättar för första gången om sin sexualitet i offentlighetens strålkastare. Först genom en tidningsartikel. Sedan fler. Därför är Oscar Zia dubbelt medialt uppvaktad.

– Jag vet inte, det är både positivt och negativt att få så mycket uppmärksamhet. Jag försöker skärma av lite. Nu gör jag de här intervjuerna och sedan släpper jag det, säger han.

– Jag har fått ett otroligt stöd. Fina, snälla kommentarer och kärlek från alla håll. Det är fint. Jag är glad att det finns så många fina människor.

”Klart att det stärker mig”

Han säger att han vill fokusera på Melodifestivalen nu, men frågorna till Oscars Zia fortsätter att handla om beslutet att komma ut. Plötsligt fick låten ”Human”, som han skrev tillsammans med Victor Thell och Maria Smith en ny, viktig innebörd. Som om den inte hade kunnat ha det med en ”flickidol” bakom mikrofonen. Som om han inte kunde fortsätta att vara just flickidol oavsett sexuell läggning. Vad ”flickidol” ens innebär är svårt att avhandla på två minuter med ivrigt stampande och klockade journalister i köformation, går att tänka sig. Ändå svarar Oscar Zia alla.

– Det är klart att det stärker mig att jag har den här bakgrunden med låten. Det gör nog bara att jag kan förmedla det ännu mer. Den handlar om att ifrågasätta varför man ska behöva oroa sig över att inte vara sig själv, och behöva tänka på vad alla andra tycker, säger han och understryker igen att han helst separerar beslutet att berätta om sin sexualitet offentligt och medverkan i Melodifestivalen. Ändå hör det ihop:

– Det här är ett sätt för mig att visa vad jag har jobbat på och vem jag är som artist i dag. Den här låten är väldigt känslosam för mig och väldigt personlig.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Melodifestivalen 2016

Mer i ämnet