Foto: Sasha Samsonova

Ukrainas politiska utspel i ESC

Uppdaterad
Publicerad

Förra året stoppade kriget landet. Nu återvänder Ukraina med tävlingens mest känslosamma och politiskt laddade bidrag. Nu avslöjar Jamala bidragets budskap för Kulturnyheterna.

I årets ESC sticker Ukrainas bidrag ut som tävlingens mest känslosamma. Artisten Jamala och hennes låt ”1944” har även ansetts vara en tävlingens mest politiska bidrag. Det som tidigare har uppfattats mellan raderna avslöjar nu Jamala som ett uttalat politiskt budskap för Kulturnyheterna.

– Att folk associerar låten till det här [annekteringen av Krim] är självklart för mig och jag vill med den här låten visa att det här är fel och jag vill att det här aldrig ska upprepas igen, säger Jamala.

Eurovision Song Contest 2016

Så den handlar delvis om det som händer på Krim idag?

– Det finns väldigt mycket sorg just nu på Krim och människor försvinner. Bibliotek och platser där unga Krimtatarer tidigare kunde mötas och utbyta idéer, stängs, förbjuds och det finns en sorg nu på Krim likt den som fanns 1944.

Var det därför du skrev den här låten?

– Ja, det var därför jag skrev den här låten!

Ukrainas comeback

Förra året deltog inte Ukraina i ESC på grund av politiska oroligheter i landet. I år har man satsat på att göra en stor comeback och bidraget i år har under de senaste dagarna seglat upp bland favoriterna på de olika bettingsajterna.

Ukrainas bidrag ”1944” framförs av 32-åriga Jamala eller Susana Jamaladyovna som hon egentligen heter, är själv tatar från Krim. Hon är både skådespelare, programledare och musiker och har själv skrivit låttexten:

”When strangers are coming...

They come to your house,

they kill you all and say,

We´re not guilty, not guilty”

”Where is your mind?

Humanity cries.

You think you are gods.

But everyone dies.

Don´t swallow my soul.

Our souls.”

Förnekat politiska förtecken

Direkt efter att det stod klart att låten ”1944” skulle bli Ukrainas bidrag till årets Eurovision song contest, reagerade ryska politiker och Krims myndigheter på låtens innehåll. Den anklagades för att vara förolämpande mot Ryssland och att den sprider en falsk bild av historien.

Låten skildrar året 1944 med Sovjetunionens och Josef Stalins massdeportation av tatarer från Krimhalvön till Centralasien under Andra Världskriget.

Men Jamala, som skrivit låten själv, har i tidigare intervjuer förnekat att den skulle ha ett politiskt innehåll. Istället har hon sagt att det är en personlig berättelse om hennes familj och fördrivningen av Krimtatarer under Andra världskriget.

– Jag vet inte vad jag kan göra för att hjälpa mitt folk. Jag är bara en person i den här galna världen. Min gammelfarfar är 90 år. Han är sjuk och han har varit försvunnen i två år och jag vet inte vad som hänt honom, säger Jamala.

EBU har godkänt

EBU har efter granskning av låten godkänt den för tävlan och sagt att den varken i sin titel eller i sitt textinnehåll strider mot Eurovisions tävlingsregler där ”inga texter, tal eller gester av politisk eller liknande natur ska vara tillåtna under Eurovision song contest”.

När Kulturnyheterna träffar Jamala två dagar innan tävlingen startat, reds frågetecknen ut.

– Syftet med låten är att visa att Ukraina vill vara en del av Europa, inte bara geografiskt utan också mentalt och att vi vill vara ett fritt land, säger Jamala som menar att musiken kan fungera som en förenande kraft.

– Jag är verkligen ledsen att jag kommer med ett så sorgligt budskap under ett sådant roligt event som Eurovision. Men jag tror att alla kreativa människor och musiker måste ha ett meningsfullt budskap till den värld vi lever idag. För det pågår så mycket skit i den här världen och allt handlar inte bara om att ha kul eller om kärlek. Jag vill som Radiohead, sjunga om verkligt sorligt liv.

Vad tycker du om att att folk som lyssnar på den här låten, som handlar om en historisk händelse, kopplar den till det som händer idag?

– Det har gått två år efter annekteringen av Krim och den här annekteringen har gett oss så mycket smärta och väckt så mycket känslor hos mig, hemska minnena har kommit tillbaka till mig och min familj.

Ikväll framför Jamala sitt bidrag ”1944” i semifinal två klockan 21:00 i Globen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2016

Mer i ämnet