Jay-Z säger att han vill erbjuda artister högre ersättningar med musiktjänsten Tidal. Foto: NIKLAS LARSSON / TT

Jay-Z tar bort album från Spotify

Uppdaterad
Publicerad

Rapparens debutalbum ”Reasonable doubt” stoppas på Spotify i USA och Kanada. Jay-Z följer därmed Taylor Swift, som tog bort merparten av sin musik från Spotify i vintras.

”Resonable doubt”, Jay-Z:s genombrott och en av rapparens mest populära album, har tagits bort från Spotify i Nordamerika. Beslutet är en del av Jay-Z:s satsning på den egna streamingtjänsten Tidal, uppger The Independent.

Vill inte stoppa Spotify

Den 45-årige rapparen uppger att hans ambition med den nya musitjänsten inte är att konkurrera ut Spotify, utan att ”erbjuda ett alternativ”.

Tidal

– Jag vet att alla tänker ”huvudkonkurrenten är Spotify”, men vi är inte här för att tävla med någon, utan för att förbättra musiklandskapet, sa Jay-Z på en presskonferens förra veckan.

Äger sin musik

Eftersom Jay-Z äger sitt skivbolag Roc Nation kan han distribuera sin musik som han själv önskar. Men enligt The Independent har de flesta artister på Tidal avtal med skivbolag och kan inte själva styra distributionen, vilket gör att det är osannolikt att fler artister plockar bort sin musik från den betydligt populärare svenska streamingsjänsten Spotify inom den närmsta framtiden.

Samarbetar med artister

Tidal presenterades av Jay-Z förra veckan, tillsammans med Madonna, Kanye West, Beyonce, Daft Punk, Nicki Minaj, Alicia Keys, Rihanna och Deadmau5, som alla går in som delägare i musiktjänsten. Beyonce och Rihanna har sedan dess släppt musik exklusivt för Tidal.

”Resonable doubt” finns fortfarande tillgängligt på Spotify i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tidal

Mer i ämnet