Mariam Wallentin, alias Mariam The Believer, fick ta emot en jazzkatt. Foto: Martina Holmberg/SR

Mariam Wallentin är årets artist enligt Jazzkatten

Uppdaterad
Publicerad

Årets vinnare av Jazzkatten avslöjades på tisdagskvällen. Bland dem fanns en svensk musiker som rätt nyligen solodebuterade.

Mariam Wallentin har blivit utsedd till Årets musiker, av juryn bakom det årliga priset Jazzkatten. Wallentin är en svensk experimentell popmusiker, som bland annat känns igen från gruppen Wildbirds & Peacedrums och från sitt soloprojekt Mariam The Believer.

Jazzjuryn tycker att Wallentin är en musikalisk kameleont, som ”uttrycker kontraster till det omgivande, som med sina rytmer flyger tvärt emot det förutbestämda, samtidigt som det dissonanta och hårda klingar mjukt mot det harmoniska och rytmiska”.

Ointresserad av genregränser

Årets musiker fick ta emot en statyett på jazzklubben Fasching under tisdagskvällen, sida vid sida med fler prisade jazzmusiker.

Fire! Orchestra blev exempelvis Årets grupp och Anna Högberg utsågs till Årets nykomling, för att hon är ”till synes totalt ointresserad av de staket som rests för att skilja genrer från varandra”.

Bertil Fält hedrades

Bandledaren, arrangören och pedagogen Bertil Fält tilldelades hederspriset Guldkatten för sin insats inom jazzmusiken.

Jazzkatten har delats ut av Sveriges Radio sedan år 1993. I juryn sitter redaktionen för P2 Live Jazz, musiker, skribenter och andra jazzkunniga personer.

De vann i Jazzkatten 2013

Årets musiker: Mariam Wallentin

Årets grupp: Fire! Orchestra

Årets nykomling: Anna Högberg

Årets kompositör: Anna-Lena Laurin

Guldkatten: Bertil Fält

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.