Jazztrummisen Fredrik Norén på Stockholm Jazz Festival 2001. Foto: TT

Jazzmusikern Fredrik Norén död

Publicerad

Jazztrummisen och bandledaren Fredrik Norén är död. Han tillhörde den svenska jazzeliten under drygt 50 år och fostrade en rad unga musiker i sitt ”Fredrik Norén Band”.

Fredrik Norén föddes 1941 i Stockholm och tog som ung trummis plats i stadens musikliv. Under 1960- och 70-talet spelade han med stjärnor som Bernt Rosengren, Lars Gullin, Dexter Gordon, Putte Wickman och Bo Hansson.

Fungerade som mentor

1978 bildade Norén sitt eget band – ”Fredrik Norén Band”. Under de dryga 30 år som bandet var aktivt fungerade det som en skola för en rad unga svenska jazzmusiker.

Som kapellmästare tog Fredrik Norén rollen som mentor och hjälpte flera av medlemmarna att själva bygga framgångsrika karriärer. 

Pianisterna Esbjörn Svensson och Calle Bagge och saxofonisterna Jonas Kullhammar och Joakim Milder har alla varit medlemmar i bandet.

”Drömmar uppfylldes”

Jonas Kullhammar minns Fredrik Norén i en text på sin Facebook-sida:

”Även om Fredrik aldrig gillade uttrycket så kallades hans band för en ”plantskola” för unga musiker och sedan bandet startade 1978 (samma år jag föddes) har så många av de största namnen på den svenska scenen börjat sina musikerutflykter i detta band… …Jag skulle nästan kunna skriva en bok om alla fantastiska minnen, mestadels roliga. Så många drömmar som uppfylldes tack vare Fredrik.”

Fredrik Norén blev 75 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer