Jill Johnson ska prata country med svenskar i Nashville. Foto: Mats Oscarsson

Jill Johnson leder countryprogram i SVT

Uppdaterad
Publicerad

I höst börjar SVT spela in ett nytt program i countryns huvudstad Nashville. I programmet kommer olika svenska artister att besöka Jill Johnson i den amerikanska södern och ha med sig en egen utvald countrylåt som de sedan ska tolka och framföra tillsammans.

Låtar & livets stora frågor

– Rent generellt är countrymusiken rik på berättelser. Min förhoppning är att vi i varje program ska utforska låtens ursprung och komma in på större frågor om livet, säger Jill Johnson.

Jill Johnson, som tidigare varit programledare för Melodifestivalen 2005, har spenderat mycket tid i Nashville och spelat in egna album där. De senaste 13 åren har hon besökt staden två till tre gånger om året. I programmet kommer tittarna följa med till olika platser runt Nashville som haft betydelse för countryn.

– Nashville är signifikant för countrymusik. Det är en musikupplevelse att bara vara där och jag kommer fungera mer som en guide än som en renodlad programledare, menar Jill Johnson.

Finns det en stor publik för ett tv-program om countrymusik i Sverige i dag?
– Countryn är större i Sverige än vad man tror. Det är en oerhört bred musikgenre. Många förknippar den med dansbandsmusik och ser den som banal men för mig är First Aid Kit renodlad country, säger Johnson.

Skaparna av ”Danne & Bleckan”

Programmet, som har arbetsnamnet ”Jills veranda”, produceras av Agnes-Lo Åkerlind (Eyeworks), som även producerat ”Danne & Bleckan” och ”Rebecca & Fiona” för produktionsbolaget Art 89. De var båda webb-tv-produktioner, medan det här programmet är tänkt för stor-tv.

Enligt projektledaren Clara Mannheimer på SVT finns det likheter mellan Jill Johnsons countryprogram och deras tidigare produktioner:

– Vi är alltid intresserade av kulturella uttryck och samhällsfrågor. ”Rebecca & Fiona” handlade om feminism och ”Danne & Bleckan” tog upp teman som utanförskap. Det här programmet handlar om en musikgenre som tar upp tuffa levnadsvillkor och behandlar livets stora frågor, säger Clara Mannheimer.

Jill Johnsons nya program är tänkt att gå i sex delar och ska börja sändas i SVT1 i januari 2014.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer