Kulturnyheterna har träffat Dee Snider, sångare i legendariska bandet Twisted Sister. Foto: Ap/Scanpix

”Jo, jag är speciell!”

I dag öppnar Sweden Rock Festival utanför Sölvesborg, och Twisted Sister är dragplåster. Kulturnyheterna har träffat sångaren Dee Snider och pratat om karriärdippen, förvandlingen till mediestjärna och om hans djupt rotade frustration på SAS-flyget.

Dee Snider är sångare och frontman i det superstora 80-talsbandet Twisted Sister. De står bakom riktiga monsterhits som ”We're Not Gonna Take It” och ”I Wanna Rock” och har sålt miljontals skivor.

Men efter de enorma framgångarna gick det för Dee Snider som för många andra rockstjärnor före honom. Ena dagen äger han världen – andra dagen är allt förändrat:

”Jag hade förlorat allt”

– Jag vaknade på 90-talet och hade förlorat allt. Jag var pank, jag hade ett vanligt jobb, jag cyklade på jobbet eftersom jag inte hade någon bil, jag fick fem dollar i timmen... 1993 satt jag vid ett skrivbord och svarade i telefon, och folk kom in och frågade 'Är du Dee Snider?'. Tack och lov kunde folk inte tro att det var sant, så det var lätt för mig att säga 'Nej, jag är Fred. Jag får höra det där jämt', berättar han för Kulturnyheternas Isak Klasson.

 Nu är Snider aktuell med en självbiografi, och ett stort tema i boken är hur det känns att vara förbrukad som rockstjärna.
– Jag kände mig som en kille som hade studerat medicin – för en specifik sorts sjukdom. Jag var en specialist och för denna specifika sjukdom skulle jag hjälpa folk. Och sedan botade jag den. Det var som: ’Vi har inte cancer längre. Va, vad menar ni med det?’. Det var det. Ingen brydde sig om hur jag såg ut, hur jag lät, hur jag uppträdde – allt var över.

Disneyröst & egen tv-serie

Men samma ego som gjorde Dee Snider till en stor rockstjärna vägrade låta honom förstå att det var över. Så han tog sig upp igen. Den klassiskt skolade tenoren använde sin röst och sin anpassningsförmåga, och precis som Ozzy Osbourne har Snider förvandlats från rockstjärna till mediestjärna.

Nuförtiden syns Dee Snider i allt från seriösa nyhetskanaler till ölreklam och Disneyfilm – och han har till och med en egen familjesåpa. Men han försöker inte skriva hits längre.

– När du har haft de där upplevelserna att du har spelat dina låtar för publikhav som bara har lyst upp – jag kallar det för 'speed of sound' – du spelar introt och ser hur publiken börjar le och händerna åker upp... det gör dig bortskämd. Och när bandet lade ner så försökte jag i många år att börja om, jag skrev och skrev och skrev... Det är smärtsamt att ha alla de här låtarna som aldrig blev inspelade. Det sårade mig som person och jag slutade skriva.

”Jo, jag är speciell!”

Trots att det gått 30 år sedan Dee Snider skrev ”We’re Not Gonna Take It” så är låtens innebörd aktuell för honom än i dag. Han berättar hur han förfasades på flygresan till Sverige, då han insåg att flygbolaget SAS inte hade något första klass-säte till honom.

– De sa åt mig att ingen är speciell. Men jag sa: 'Jo, jag är speciell!' Jag har fått höra hela livet att jag inte är speciell, och kämpat hela livet för att bevisa att jag är speciell. Och nu säger ni åt mig att jag inte är speciell igen? Släpp ut m ig från det här dumma jävla planet! säger Dee Snider med ett skratt.

Twister Sister ger konsert på Sweden Rock sent på fredagskvällen.

Tv-reporter är Isak Klasson.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sweden Rock

Mer i ämnet