José Gonzales väljer att ge tjugo procent till välgörenhet. Foto: NORA LOREK / TT

José González donerar en femtedel till välgörenhet

Uppdaterad
Publicerad

Sångaren kommer donera regelbundet från och med nästa år.

Musikern José González skriver på sin facebooksida att han kommer ge bort en femtedel av sina beskattade inkomster framöver till välgörenhet.

–  Jag har tänkt på det här i ett par år och gett sporadiskt och på känn, säger han.

Men nu var det dags att organisera sitt givande. För det tog han hjälp av organisationen Givewell som rankar effektiviteten hos välgörenhetsorganisationer.

Högt rankade mottagare

Och González har valt ett antal organisationer som bland annat arbetar för bättre hälsa världen över, som Against Malaria Foundation och Global Alliance for Improved Nutrition.

– Jag har valt fler än de som låg i topp som de högst rankade. För jag ville uppmärksamma flera spännande projekt, säger José González.

Börjar på 20 procent

Och José González kommer regelbundet se över de välgörenhetsorganisationer han ger till. Men valet av procentsats krävde lite eftertanke.

– Allt mellan tio och femtio procent hade varit gångbart.

Med hjälp av sin revisor har han landat på tjugo procent, utifrån att han själv också vill kunna ta ut en, som han beskriver det, behaglig lön.

Så om det går bättre kanske du donerar mer?

– Ja precis. Det finns de som ger upp till nittio procent av inkomsterna. Men en femtedel känns lite skönt att kunna säga och är enkelt att förklara. Så det här är en pepp för folk som har det bra.

Kan ge på en inspirerad nivå

Men att han ger så mycket har ändå väckt många reaktioner, både på hans facebooksida och i medier.

– Jag blev förvånad att folk uppmärksammade det här så mycket, säger José González.

– Så här tänker jag: om man fokuserar på procentsatser så känns tjugo procent olika mycket beroende på var man är i socioekonomiska sammanhang. Men väldigt många som inte har en bra lön ger ändå. Andra har samhällsnyttiga jobb och lägger kanske inte pengar på välgörenhet. Men nu är jag här och kan ge på en nivå som känns insprierad. Med en procentsats som inte behöver gå ut över produktiviteten.

Sammanfaller med modernt julfirande

Att han går ut med nyheten så här före jul hänger inte ihop med julen som en slags givmildhetens högtid. Även om han är sympatiskt inställtd till de växande traditionerna att ge till välgörenhet inför julen.

– Det är inget fel med att ta fasta på de moderna julfirandetraditionerna. Nu ligger ju Musikhjälpen så nära jul. Och vi har en kultur där sättet man firar jul på blir allt mer sekulariserad. Men mitt givande kommer att gälla efter årsskiftet, säger González.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer