Känd proggtrummis död

Uppdaterad
Publicerad

Var trummis i det legendariska svenska proggbandet Träd, gräs och stenar. Gick oväntat bort i lördags.

År 1969 var Thomas Mera Gartz med och grundade bandet Träd, gräs och stenar, ihop med Bo Anders Persson, Torbjörn Abelli och Arne Ericsson. De blev snart en av Sveriges mest kända proggrupper.

Bandet är bland annat känt för sin (ibland 20 minuter långa) tolkning av Rolling Stones hitlåt ”Satisfaction”, som ingick på Träd, gräs och stenars självbetitlade debutalbum.

Ny skiva och turné på gång

På lördagen insjuknade Thomas Mera Gartz plötsligt, och på söndagen gick han bort, 68 år gammal.

– Hjärtat stannade, läkarna försökte återuppliva honom men han försvann bort. Förmodligen kan det vara någon form av infektion, säger bandkollegan Jakob Sjöholm i en intervju med Aftonbladet.

För två år sedan gick Träd, gräs och stenars basist Torbjörn Abelli bort. Han ersattes av Sigge Krantz. Bandet började nyligen att jobba med en ny skiva, och har konserter inbokade till sommaren. Till Aftonbladet säger bandet att det är oklart om de kommer att genomföra spelningarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.