Foto: TT

Studie visar: Stor efterfrågan på kassettband i USA

Uppdaterad
Publicerad

1980-talets älsklingspryl kassettbandet konkurrerades ut av cd-skivan på 1990-talet, men nu gör den comeback i USA.

Vem kunde tänka sig att kassettbandet skulle överleva 1990-talets cd-boom? Mot alla odds verkar tiden nu vara mogen för kassettbandets återkomst i var musiknörds hem, det visar en rapport från BuzzAngle.

Enligt rapporten såldes 19 procent fler kassetter, 118 200 exemplar, i USA under fjolåret, vilket kan jämföras med de 99 400 som såldes året innan.

Nyutgivna album av gamla favoriter som Fleetwood Mac, Pink Floyd och The Beatles var några av de mest sålda på vinyl och kassett under förra året.

Rapporten visar också att efterfrågan på kassettband till och med har ökat mer än vinylskivan, procentuellt sett, vars försäljning ökade med 12 procent.

Vinyl smäller högst

Men vinylskivan smäller fortfarande högre än kassetten i försäljningen i stort, då den säljer i miljonexemplar. Mellan 2017 och 2018 ökade försäljningen av vinyl från 8,6 miljoner till 9,7.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.