Foto: AP/TT

Taylor Swift och Kendrick Lamar galans stora vinnare

Uppdaterad
Publicerad

Grammy Awards 2016 dominerades av ett prisregn över Kendrick Lamar och av Taylor Swift, som tog hem årets album på nytt. Både levererade var sitt dramatiskt tacktal.

Taylor Swift blev den första kvinnan någonsin som tagit hem årets album två gånger under sin karriär på Grammy Awards 2016. Den 26-årige popstjärnans senaste album ”1989” belönades med såväl årets album som bästa popalbum på den 58:e Grammygalan i ordningen.

– Jag vill rikta mig till alla unga kvinnor därute nu: Det kommer att finnas människor som försöker förminska eller ta äran för din framgång. Men fokusera på ditt eget arbete (…) så kommer du få se att det var du och människorna du älskade som tog dig dit du ville, sa Taylor Swift under galan.

Tacktalet har i amerikanska medier tolkats som ett svar på en textrad i Kanye Wests nya låt ”Famous”, där han hävdar att det var han som skapat Swifts framgång.

Prisregn över Kendrick

Swift vann även bästa musikvideo för den kändistäta superhjälteuppgörelsen i ”Bad blood”, tillsammans med Kendrick Lamar, som gästar singeln.

Lamar var i sin tur en av galans största vinnare med hela fem priser, bland annat för bästa rapframträdande (”Alright”), bästa raplåt (”Alright”) och bästa rap/sång-samarbete (”These Walls”). Hans kritikerrosade album ”To pimp a butterfly” belönades också med bästa rapalbum.

– Det här är för hiphop. Det här för Snoop Doggs ”Doggystyle”, det här för ”Illmatic”, det här för Nas. Vi kommer ha evigt liv, tro mig, sa Kendrick Lamar när han tog emot priset, i en kommentar till att de klassiska hiphopalbumen aldrig belönades med en Grammy.

Tunga priserna uteblev

Precis som med hans föregående album ”Good kid, M.a.a.d city” uteblev de mest prestigefyllda priserna på nytt för den 28-årige rapparen. Förutom årets album, som gick till Taylor Swift, blev det  Ed Sheeran och Amy Wadges ”Thinking out loud” som tog hem priset för årets låt.

Plåster på såren blev det sannolikt efter Kendrick Lamars dramatiska liveuppträdande, vars mörka versioner av ”Alright” och ”The blacker the berry” redan krönts till galans höjdpunkt av eniga amerikanska medier.

Trainor årets nykomling

Andra tunga vinnare var bland annat Meghan Trainor, som belönades med pris som årets nykomling (även om hennes genombrott ”All about that bass” gavs ut redan 2014).  Mark Ronson och Bruno Mars tog hem årets skiva för ”Uptown funk”, och Alabama Shakes vann årets alternativa album, bästa rocksång och bästa rockframträdande.

Kvällen i övrigt dominerades av de kluvna reaktionerna efter Lady Gagas David Bowie-hyllning och Johnny Depp och Alice Coopers framträdande som gruppen Hollywood Vampires, som båda hunnit med att både hyllas och sågas av kritikerna.

Max Martin och Ghost var några av svenskarna som belönades för sina insatser under kvällen, mer om dem här.

Grammygalan 2016: Vinnare i urval

Årets skiva: Mark Ronson featuring Bruno Mars – Uptown Funk

Årets album: Taylor Swift – 1989

Årets låt: Ed Sheeran och Amy Wadges – Thinking out loud

Årets nykomling: Meghan Trainor

Bästa popalbum: Taylor Swift – 1989

Årets dansalbum: Skrillex och Diplo – Jack Ü

Bästa rockalbum: Muse – Drones

Bästa alternativa album: Alabama Shakes – Sound & Color

Bästa urbant samtida album: The Weeknd – Beauty Behind the Madness

Bästa r&b-album: D'Angelo – Black Messiah

Bästa rapalbum: Kendrick Lamar – To Pimp a Butterfly

Bästa countryalbum: Christ Stapleton – Traveller

Hela listan över årets 83 vinnare hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.