Kent spelar på Globen Annexet i Stockholm. Foto: TT/Bertil Ericsson

Krav på förbud mot dyra andrahandsbiljetter

Uppdaterad
Publicerad

Arrangören menar att politikerna måste stoppa andrahandsmarknadens dyra konsertbiljetter.

På onsdagen vaknade ett känt konsertproblem till liv igen, då rockbandet Kent just hade släppt biljetterna till några klubbspelningar runt om i Sverige.

Alla biljetterna sålde slut på Eventim-sajten inom en minut, och fansen som blev utan hade inget annat val än att vända sig till andrahandsförsäljare.

Hos dessa försäljare kostar Kent-biljetterna betydligt mer. I vissa fall runt tre gånger originalpriset.

Privatpersoner anlitas

Anders Larsson är vd och Kents projektledare på United Stage, som arrangerar klubbturnén. Han ser de dyra biljetterna på andrahandsmarknaden som ett stort problem.

Arga och besvikna Kent-fans frågar på bandets Facebooksida hur de olika sajterna får tag på biljetterna så snabbt, och undrar om företagen har fått en genväg. Men så är det inte, säger Anders Larsson:

– När man gör en konsert som det blir ett sådant här tryck på, så är det enda sättet för dem att anlita privatpersoner som köper biljetter. Här var antalet biljetter begränsat till sex per person. Den enda trösten är att de inte kan ha fått tag på så många, eftersom det sålde slut så snabbt.

”Inget intresse” hos regeringen

United Stage har funderat på en lösning länge, säger vd:n. Men de var mer aktiva för tre-fyra år sedan. Då diskuterade de med andra konsertarrangörer och hade möten med Nyamko Sabuni (FP) som ansvarade för konsumtionsfrågor.

– Men vi kom ingen vart. Det fanns inget intresse från regeringens sida, säger Anders Larsson.

Är inte personliga biljetter en lösning?

– Nej, inte i det långa loppet. Det kan fungera på vissa konserter, men inte på en större arena. Flygbiljetter är ju individuella, och det tar 15 minuter att boarda ett plan för kanske 150 personer. Att då kolla leg på flera tusen konsertbesökare vid Ullevi blir praktiskt omöjligt.

”Bara regeringen kan stoppa det”

Kents turnéarrangör ser bara en enda lösning på biljettproblemet: En förändring i svensk lag.

– Vi tycker det borde finnas en lagstiftning som säger att man inte får sälja en biljett för mer än priset som står på den. Så är det i Danmark, säger Anders Larsson.

Konsumentverket vill inte ta ställning i frågan men så här säger presschefen Hans Lundin till Kulturnyheterna:

– Det är bara regeringen som kan stoppa andrahandsförsäljningen av biljetter, via lagstiftning. I dag finns det inget hinder för den.

Kulturnyheterna söker konsumentminister Birgitta Ohlsson (FP).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Andrahandsbiljetter

Mer i ämnet