Kent Foto: TT

”Det är de ungas tid i rampljuset nu”

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan släppte de sitt sista album, i december gjorde de sin sista konsert och på tisdagskvällen tog de emot sina sista Grammisar. Kulturnyheterna träffade Kent-medlemmarna för deras kanske sista intervju: ”Det är de yngre förmågornas tid i rampljuset nu”, säger Jocke Berg.

Grammisar för årets rock och årets album blev slutet på det koreograferade begravningståg som varit Kents avskedsår som grupp och Sveriges största rockband. En märkbart rörd Jocke Berg intog scenen på Konserthuset i Stockholm när de tilldelades kvällens första pris:

– Vi står här nu för sista gången. Det är väldigt märkligt, det har varit ett extremt märkligt år. Vi har gjort en resa där vi gjort slut med varandra 27 gånger, började Jocke Berg, och fortsatte:

– Vi vill tacka alla som kommit på konserterna och lyssnat på vår musik. Vi är skyldiga er vårt liv.

Rekordmånga priser

Grammisarna blev de 22:a och 23:e i ordningen för musikinstitutionen Kent, och när Kulturnyheterna möter upp gruppen efter prisutdelningen är de tacksamma – men också redo att lämna strålkastarljuset till förmån för en ny generation svenska artister.

– Det känns magiskt att få en sån här dödsrycksgrammis, säger Markus Mustonen till Kulturnyheterna.

– Vi hade aldrig trott det när vi började: Att man ens kan få så här många grammisar, att det finns artister som orkar hålla på såhär länge. Det känns helt sjukt, säger Sami Sirviö.

– Det är som ett pris för vår uthållighet, säger Jocke Berg.

Det här är er sista Grammisgala någonsin – hur känns det?

– Det känns jättebra – jag tror att Grammisgalan kommer överleva utan oss. Det känns också som att det är en gala för de yngre förmågorna, det är deras tid i rampljuset nu. Vi behöver egentligen inte det här, säger Jocke Berg.

– Varje gång de senaste vi har vunnit pris de senaste tio åren känns det som att vi har stulit det från någon som skulle ha mer nytta av det, säger Sami Sirviö.

”Vi ville ha alla”

Med fem nomineringar hade Kent störst chans av alla årets artister till storslam. I slutändan gick de hem med två priser, lika många som Frida Hyvönen och Laleh som också blev galans stora vinnare. Men trots att de vill ge plats åt de yngre musikaliska förmågorna hade de gärna gått hem med fler priser.

Var det här det avslut som ni hade hoppats på?

– Vi ville ha alla. Jag ville ha alla, säger Jocke Berg med ett leende på läpparna.

– Det hade varit trevligt men man får ta det lilla som man får, säger Markus Mustonen.

Ett sista farväl

När bandet intog scenen på Konserthuset i Stockholm för att ta emot priset för årets bästa album – avskedsskivan ”Då som nu för alltid” – var det sannolikt sista gången de syntes på en scen tillsammans.

– Det här är Jockes pris, han kämpade väldigt mycket med de här låtarna, säger Sami Sirviö och lät bandets sångare och frontman ge ett sista avsked till publiken.

– Jag skulle bara vilja passa på att tacka mina kamrater i orkestern, utan dem så hade jag inte haft det här livet och jag hade nog inte varit så lycklig som jag är. Och det man kan säga är att om vi klarar av att göra den här grejen så klarar vem som helst det, sa Jocke Berg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Grammisgalan 2017

Mer i ämnet
Mer Musik
Mer Kultur
Mer Nyheter